Controverse uriașe la normele de aplicare a Legii pensiilor. Daniel Baciu: 1,6 milioane de senior NU vor primi a doua majorare din toamnă

0
23

Controverse uriașe după adoptarea normelor de aplicare a Legii pensiilor în ședința de Guvern! Șeful Casei Naționale de Pensii Daniel Baciu a declarat în premieră națională la Realitatea PLUS că doar 70% dintre pensionari vor primi bani în plus la recalcularea din luna septembrie, iar în jur de 1,6 milioane de senior nu vor primi nicio majorare. Baciu susține că prin noua lege a pensiilor se vor rezolva o bună parte dintre inechități, iar cei care vor lucra mai mulți ani după stagiul maxim de cotizare vor avea beneficii în plus. Consiliul Economic și Social a taxat dur normele de aplicare a legii. Reprezentanții sindicatelor și patronatelor spun că trebuie eliminat din lege articolul care spune că vârsta de pensionare poate crește în funcție de speranța medie de viață. 

„Contributivitatea este principalul criteriu. Se incurajeaza ramanerea in viata activa … dupa varsta standard de pensionare”, a declarat Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii.

Consiliul Economic și Social a venit cu o serie lungă de observații. Cea mai importantă se referă la reglementarea creșterii vârstei de pensionare. Reprezentanții sindicatelor și patronatelor spun că trebuie eliminat articolul care spune că vârsta de pensionare poate crește în funcție de speranța medie de viață. Ei susțin că anii de viață nu pot fi controlați. Premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări că nicio pensie nu va scădea după aplicarea legii.

Un element fundamental al acestor norme este că nicio pensie nu scade ca efect al noii legi. Creștem pensile românilor în mod echitabil”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Potrivit legii, românii care au rămas în câmpul muncii peste stagiul de 25 de ani primesc puncte de stabilitate ce vor aduce sume în plus la pensie. La 1 septembrie, 30% dintre pensionari nu vor primi niciun leu un plus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.