DNA a reținut 4 persoane după perchezițiile de la Aeroportul Otopeni. Cine ar fi cerut o mită de 22 de milioane de euro

0
149

Un fost director general al Companiei Naționale Aeroporturi București și alți 3 inși au fost reținuți pentru 24 de ore pentru trafic de influență, dare de mită și spălare a banilor. 

Au fost percheziții DNA pe aeroportul Otopeni, iar un alt angajat al companiei a fost pus sub control judiciar.  

Potrivit procurorilor DNA, fostul director general Ivan George Alexandru – care lucrează și acum la CNAB – ar fi cerut de la o firmă care gestionează spațiile comerciale din aeroport mită în valoare de peste 22 de milioane de euro pentru prelungirea contractelor pe o perioadă de un an sau cinci ani. 

S-a întamplat în perioada ianuarie – noiembrie 2022, notează procurorii DNA. În acest timp, Bălan Cristian, supranumit în presă „regele duty free-urilor”, ar fi cerut prin intermediul fostulului director general al CNAB de două ori câte 10 milioane de euro și de alte două ori câte 1.200.000 de euro de la Cătălin Lăscuț și Radu Tănăsescu – șeful și directorul companiei Millenium Pro Design. 

Bălan Cristian ar fi lăsat să se înțeleagă că are influență asupra ministrului transporturilor – la vremea aceea Sorin Grindeanu – și asupra directorului general al CNAB și că îi va determina pe aceștia să le prelungească acele contracte. 

Tot la începutul anului 2022, fostul director CNAB i-ar fi înmânat unui director al unei societăți comerciale din aeroport un caiet de sarcini pentru achiziții de servicii de consultanță. Astfel, acesta a avut acces la informații care l-ar fi ajutat să câștige o licitație. 

Toți patru au fost reținuți de DNA pentru trafic de influență, dare de mită și spălare a banilor și vor fi prezentați cu propunere de arestare preventivă pentru o lună de zile. 

Un alt angajat al CNAB – Bogdan Lițoi – a fost plasat în schimb sub control judiciar pentru luare de mită. 

 

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.