Țara în care numărul femeilor din Parlament este mai mare decât cel al bărbaţilor, pentru prima dată în istorie

0
181

Parlamentul Noii Zeelande este format, pentru prima dată în istorie, din mai multe femei decât bărbaţi, transmite The Associated Press.

Soraya Peke-Mason, din partea Partidului Laburist Liberal, a depus, marţi, jurământul în Parlament, înlocuindu-l pe fostul preşedinte Trevor Mallard, care a plecat pentru a deveni ambasador în Irlanda.  

Odată cu demisia unui alt legislator de sex masculin, aceasta a înclinat balanţa în Parlament la 60 de femei şi 59 de bărbaţi. 

„În timp ce este o zi specială pentru mine, cred că este o zi istorică pentru Noua Zeelandă”, a declarat Peke-Mason reporterilor. 

Această bornă plasează Noua Zeelandă printre cele şasezeci de naţiuni din lume care anul acesta pot pretinde o reprezentare feminină de cel puţin 50% în parlamentele lor, potrivit Uniunii Interparlamentare.  

Printre naţiuni se numără Cuba, Mexic, Nicaragua, Rwanda şi Emiratele Arabe Unite. 

La nivel mondial, aproximativ 26% dintre legislatori sunt femei, potrivit Uniunii. 

Noua Zeelandă are o istorie de reprezentare feminină puternică. În 1893, a devenit prima naţiune care a permis femeilor să voteze. Actualul prim-ministru Jacinda Ardern este al treilea lider feminin al naţiunii, iar în prezent, femeile deţin, de asemenea, o serie de alte funcţii de conducere, inclusiv cea de preşedinte al Curţii Supreme a Noii Zeelande şi de guvernator general. 

„Sunt foarte mulţumită că fiicele mele cresc într-o ţară în care este normal ca femeile să fie reprezentate în mod egal în viaţa publică”, a declarat Nicola Willis, liderul adjunct al Partidului Naţional conservator. 

Marama Davidson, co-liderul Partidului Liberal Verde, a fost mai tranşantă. 

 „Era şi timpul”, a declarat ea reporterilor. 

Ardern a avertizat că situaţia femeilor din multe alte ţări este precară. 

„În timp ce noi facem un pas înainte, se pare că privim atâtea femei care se confruntă cu o alunecare rapidă înapoi în progres”, a spus ea. 

Iar atingerea parităţii de gen s-ar putea dovedi doar tranzitorie. Sondajele de opinie indică faptul că partidele conservatoare din Noua Zeelandă, care au în prezent o proporţie mai mică de femei decât rivalii lor liberali, sunt pregătite să obţină câştiguri în timpul alegerilor generale de anul viitor. 

 

Sursa: Libertatea Zilei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.