Atac cu rachete în Zaporijjea: Cel puţin două persoane au murit

0
177

Cel puţin două femei au fost ucise într-un atac rus cu şapte rachete, joi, la Zaporijjea (sud), un oraş important zguduit de explozii puternice cu o oră înainte de zori, în sudul Ucrainei, a anunţat guvernatorul ucrainean al acestei regiuni anexată de Rusia, Oleksandr Staruh, iar câteva ore mai târziu au avut loc noi explozii, relatează BBC News.

”O femeie a murit (la faţa locului), iar alta a murit în ambulanţă”, a anunţat într-o postare pe Telegram guvernatorul Oleksandr Staruh.

”Cel puţin cinci persoane se află sub dărâmături. Multe persoane au fost salvate. Printre ele se află o fată în vârstă de trei ani, dată în plasament. O operaţiune de salvare este în curs la faţa locului”, a mai anunţat el.

Staruh a anunţat anterior că rachete au lovit clădiri locuite înainte de zori şi au cauzat incendii şi ”distrugeri importante”/.

El i-a îndemnat pe locuitori să dea dovadă de ”prudenţă maximă” şi a avertizat că există o ”probabilitate mare de repetare a unor atacuri cu rachete”.

El acuză de acest atac Rusia, care nu a reacţionat imediat la aceste acuzaţii.

Salvatori acţionau pe un bulevard, în centrul oraşului, căutând atent în ceea ce a mai rămas dintr-un bloc elegant cu cinci etaje vizat în atac.

Coloane de fum ieşeau dintre dărâmături, iar pe stradă erau cioburi şi moloz. Magazine situate peste drum au fost avariate.

Autorităţile locale au acuzat că şapte rachete ruseşti au vizat clădiri locuite şi că oameni au fost prinşi sub dărmături.

Pompieri stingeau flăcări în mormanul de moloz al unei case, pe o stradă liniştită. Vecini au declarat BBC că o femeie a murit în drum spre spital.

Alte trei explozii s-au auzit la Zaporijjea câteva ore mai târziu.

Coloane de fum ieşeau din locurile bombardate, în centrul oraşului.

Un bloc a fost distrus joi, la Zaporijjea, un oraş important situat în sudul Ucrainei, în acest atac cu rachete, în timp ce loatarii dormeau, ultimul dintr-o serie de atacuri ruse vizând ţinte civile.

Centrale electrice, linii electrice şi clădiri locuite au fost bombardate recent în întreaga ţară, iar oficiali ucraineni acuză Rusia reacţionează după înfrângerile pe care le-a suferit recent pe câmpul de luptă, în contextul în care armata ucraineană continuă să recucerească teritoriu.

În regiunea ucraineană vecină, Herson, forţele ucrainene par să se regrupeze după ce au cucerit alte trei sate situatepe malul  fluviului strategic Nipru.

Armata ucraineană a anunţat joi că situaţia rămâne dificilă şi a acuzat armata rusă că bombardează în continuare civili.

Ea a înaintat în regiunea Lugansk, după ce a recucerit oraşul strategic Lîman, în regiunea vecină Doneţk, iar guvernatorul regiunii a anunţat că şase sate au fost eliberate în ultimele două zile.

Aceste recuceriri ucrainene au loc în regiuni pe care Rusia le-a anexat în urma unor ”referendumuri” respinse de Kiev şi Occident drept nişte ”simulacre”.

Kievul respinge anexarea regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporijjea de către preşedintele rus Vladimir Putin, pe care o consideră fără valoare juridică.

”În timp ce Parlamentul rus se îmbată cu tentative zadarnice de anexare, militarii noştri continuă să înainteze. Acesta este cel mai bun răspuns dat oricăror ”referendumuir”, ”decrete”, ”tratate” şi sicursuri jalnice”, denunţă, într-un mesaj postat pe Twitter, ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov.

 

Sursa: Libertatea Zilei