Belarusul amenință Polonia cu armele nucleare: „Credeţi că vorbim ca să ne aflăm în treabă?”

0
207

Preşedintele bielorus, Aleksandr Lukaşenko, a amenințat Occidentul și mai cu seamă Polonia că va fi lovită „instantaneu” cu rachete nucleare dacă se va întreprinde vreo acțiune împotriva ţării sale. Declarația dictatorului din Belarus vine după ce a prezentat că avioanele Suhoi (Su-24) au fost adaptate pentru a putea fi echipate cu arme nucleare. 

”Trebuie să ştie în Occident că niciun elicopter şi niciun avion nu-i va salva dacă ei continuă direcţia de confruntare”, a indicat Lukaşenko în faţa presei, afirmând că SUA, ca parte a NATO, deplasează în prezent tehnologie militară către estul Europei. 

Lukașenko a amintit că el şi  Vladimir Putin au declarat odată că avioanele Sukhoi SU-24 vor fi convertite pentru a putea fi echipate cu arme nucleare, iar acest program a fost acum realizat. 

Belarus amenință preventiv Polonia cu bomba nucleară 

”Credeţi că vorbim ca să ne aflăm în treabă? Totul este pregătit”, a spus Lukaşenko, asigurând însă că el nu ameninţă pe nimeni şi a admis că nu există la ora actuală ameninţări pentru Belarus dinspre Polonia. 

”Nu toţi sunt nebuni în Polonia. Chiar dacă (preşedintele polonez Andrzej) Duda şi-a pierdut minţile, militarii nu sunt proşti şi înţeleg care ar putea fi răspunsul”, a afirmat preşedintele bielorus. 

El a spus în continuare, făcând referire la alianţa ţării sale cu Rusia, că militarii ştiu că nu pot agrava relaţiile cu Belarus, ”întrucât aceasta presupune agravarea relaţiilor cu o uniune statală dotată cu arme nucleare”. 

”Dacă încep să creeze probleme sau ceva mai rău Belarusului, răspunsul va fi instantaneu”, a concluzionat el. 

Belarusul amenință cu bomba nucleară dar vrea și relații comerciale cu UE 

Pe 9 august, în cadrul unei ședințe a Consiliului de Miniștri al Republicii Belarus, a luat cuvântul însuși președinte țării, Alexandru Lukașenko. El a fost surprins de faptul că guvernul nu stabilește legături economice cu UE. 

Lukașenko a precizat că, în ciuda sancțiunilor din Occident, Belarus nu ar trebui să abandoneze complet piața europeană. El a subliniat că UE este cel mai apropiat vecin al Belarusului. 

Dictatorul de la Minsk a amintit că înainte de războiul din 24 februarie, Belarus a furnizat în UE produse mult mai mult decât în Federația Rusă, iar acum aceste bunuri sunt acum pe stoc și nimeni nu are nevoie de ele. 

Minskul este gata să vândă către UE atât produse petroliere, cât și îngrășăminte. 

 

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.