Ciucă: Cel mai important e ca guvernul să trimită bani în economie. Vom aloca cel mai mare buget de investiții din ultimii 30 de ani

0
611

Premierul Nicolae Ciucă a subliniat, joi, în cadrul unei întâlniri cu antreprenorii, că investițiile sunt motorul creșterii economice și că guvernul va aloca cel mai mare buget de investiții din ultimii 30 de ani, respectiv 7%, bani care merg preponderent spre proiecte de infrastructură, inclusiv pentru firmele românești.

„Antreprenorii români au trecut prin doi ani foarte grei. Covid -19 a fost o încercare în urma căreia mulți oameni de afaceri locali au avut de suferit enorm, unii plătind prețul falimentului. Orice afacere românească a devenit o adevărată lecție de supraviețuire economică. Există o speranță de redresare. Cu certitudine nu vom încurca, ci vom face tot ce e posibil ca să îmbunătățim cadrul legislativ, cât și dialogul cu mediul de afaceri, ca să reglementăm domeniul pentru a putea continuă creșterea afacerilor și a mediului economic în ansamblu.

Cinci dintre companiile care au raportat profituri au capital românesc.

În 2021 serviciile și-au revenit, industria a avut evoluție pozitivă, notabile sunt investițiile care au avut dinamică foarte bună în primele trei trimestre, susținute fiind și de stat.

Sectorul industrial nu a revenit la nivelul dinainte de pandemie, iar perspectivele continuă să fie incerte, se preconizează că vor continuă întreruperile din lanțurile de aprovizionare”, a declarat premierul.

Nicolae Ciucă a spus că antreprenorul român onest nu trebuie să plimbe hărții, avize, și nici să dovedească mereu statului faptul că e corect: „El trebuie să fie lăsat să își administreze afacerea, e datoria statului să reducă birocrația. Digitalizarea e o prioritate.  Implementarea e-facturii și conectarea caselor de marcat la ANAF. Această perioadă de criză a dovedit cât de importantă e tehnologia”.

Totodată, Nicolae Ciucă a afirmat că, alături de debirocratizare, unul dintre cele mai importante lucruri pe care îl poate face actualul guvern este să trimită bani în economie.

„Vom reuși asta alocând cel mai mare buget de investiții din ultimii 30 de ani, alocăm pentru investiții 7%, bani care merg preponderent spre proiecte de infrastructură care înseamnă și bani pentru firmele românești Investițiile sunt motorul creșterii pe care ne-o dorim în anii următori.

Prin continuarea construcției de autostrăzi, cai ferate și mijloace de transport inter-modal până în 2024 vom tinde către echilibrarea geografică a infrastructurii și dezvoltarea echilibrată a întregii țări. Nicio regiune nu trebuie să rămână în urmă din punct de vedere al dezvoltării infrastructurii, această direcție e un amplificator pentru stimularea investițiilor.

Programele pentru IMM trebuie să continue.

Marii antreprenori trebuie stimulați să genereze produse cu valoare adăugată mare, și să devină jucători regionali și europeni, să meargă dincolo de piață românească.

Unul din marele obstacole e lipsa forței de muncă specializată, vom încuraja sistemul de învățământ dual, cercetarea și inovația. Să folosiți creativitatea și spiritul de afaceri, având un succes tot mai mare nu doar în țară dar și în piață unică europeană ale căror uși ne sunt tuturor deschise.

Securitatea și liniștea asigura practic mediul pentru afaceri astfel încât ele să se deruleze așa cum vă doriți”, a declarat Nicolae Ciucă.

  

Sursa: Mediafax