Pompierii au fost în alertă miercuri seară: Furtuni violente în toată țara

0
255

În ultimele 24 de ore, în contextul fenomenelor hidrometeorologice prognozate, s-au înregistrat efecte în 83 localități din 17 județe (BH, BT, BN, CJ, CL, DB, GR, HD, HR, IF, MS, OT, PH, SJ, SV, TR și VL) și municipiul București, unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din 6 case, 4 anexe gospodărești, 10 beciuri/subsoluri și 1 pasaj rutier.

De asemenea, salvatorii au acționat pentru îndepărtarea unor elemente de construcție desprinse de pe acoperișurile a 44 obiective economice/blocuri de locuințe, cât și pentru degajarea a 293 copaci și 39 stâlpi căzuți pe carosabil, fiind afectate 57 autoturisme.

Important de menționat este că în urma manifestării codurilor de vreme rea, nu au fost înregistrate pierderi de vieți omenești.

Traficul rutier a fost temporar blocat pe 6 drumuri naționale (DN 29D/BT, DN 66/HD, DN 1/PH, DN 1C/SJ, DN 15C/SV și DN 67B/VL) și pe 4 drumuri județene (DJ 291/BT, DJ 138/HR, DJ 108F/SJ și DJ 110/SJ) din cauza copacilor rupți și a apei adunate de pe carosabil.

La această oră mai sunt intervenții în desfășurare pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice în județele Ilfov, Dâmbovița și în municipiul București.

Concomitent cu gestionarea fenomenelor de vreme rea, salvatorii au acționat pentru stingerea a 167 de incendii, precum și în alte 313 intervenții, în sprijinul comunităților. De asemenea, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în 7 cazuri, pentru extragerea ocupanților din autoturismele implicate în accidente rutiere. În ciuda eforturilor salvatorilor, 4 persoane și-au pierdut viața în ultimele 24 de ore (3 persoane în județul BC și 1 persoană în județul SM).

Totodată, în cursul ultimelor 24 de ore, peste 1.200 de persoane au primit asistență medicală de urgență din partea paramedicilor SMURD. Cele mai multe astfel de cazuri au fost gestionate în zona București–Ilfov (256), urmată de județele Constanța (90), Mureș (61), Cluj (58) și Hunedoara (53).

De asemenea, au fost transmise 32 mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT, astfel: 18 mesaje privind prezența animalelor sălbatice (urși), în județele: Argeș (3), Bacău, Brașov (4), Covasna, Harghita (3), Mureș (6); 14 mesaje privind fenomenele meteorologice, în județele: Bacău (2), Botoșani, Iași, Ilfov, Maramureș, Neamț, Sălaj (4), Suceava, Vrancea și mun. București.

Pompierii rămân la datorie pentru intervenția promptă la solicitările cetățenilor aflați în dificultate, iar dinamica evenimentelor din teren va fi atent monitorizată de Centrul Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor necesare optimizării misiunilor de răspuns.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea platformei https://fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.