Schimbări de la 1 iulie! Prețuri mai mari la energia electrică pentru românii care nu au semnat un contract pe piața liberă

0
282

Prețurile la energia electrică vor crește de la 1 iulie pentru cei care nu au încheiat un contract pe piața libera.

Preţul energiei electrice va creşte începând de joi, 1 iulie, cu 3% şi până la 13% pentru consumatorii casnici care nu au semnat încă un contract de furnizare pe piaţa liberă. De la începutul lui 2021, piaţa de electricitate s-a liberalizat total, iar preţurile nu mai sunt reglementate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Fiecare consumator este liber să aleagă orice companie de pe lista cu cei peste 60 de furnizori licenţiaţi.

Pe site-ul ANRE există un comparator de preţuri unde se găsesc toate ofertele, pe judeţe, în ordinea crescătoare a preţurilor.

Cei care nu semnează noi contracte şi pur şi simplu nu fac nimic vor rămâne în aşa-numita piaţă de serviciu universal, adică vor primi în continuare energie de la vechiul lor furnizor, la un preţ care este mai mare decât cel din piaţa liberă.

Termenul de 1 iulie 2021 a apărut pentru că, la 1 ianuarie, lumea nu era pregătită pentru liberalizare, cei mai mulţi nici nu auziseră de asta şi nu ştiau ce să facă, aşa că autorităţile şi furnizorii au venit cu ideea unui discount care s-a aplicat la factură în primele şase luni ale anului. În această perioadă, oamenii din serviciul universal au primit acelaşi preţ ca şi cei din piaţa liberă, notează Agerpres.

Sursa: Adevarul Zilei