De unde putem descărca certificatul digital COVID? Platforma se lansează mâine

0
416

Platforma de unde se poate descărca certificatul verde digital COVID-19 se lansează mâine, pe data de 1 iulie.

De mâine va fi activat portalul de unde se vor putea obține certificatele digitale UE privind COVID (așa numitul pașaport COVID), anunță Serviciul de Telecomunicații Speciale. Obținerea certificatului se face prin parcurgerea câtorva pași în cadrul platformei și este gratuită, mai precizează STS, adăugând că documentul poate fi folosit la ieșirea din țară, atât în format digital, pe telefon, cât și printat.

Portalul https://certificat-covid.gov.ro va fi lansat joi, 1 iulie, anunță STS într-un comunicat, menționând că pe această platformă „cetățenii români sau străini își pot genera certificatele digitale UE privind COVID”.

Cei care vor dori un certificat pentru a călători în siguranță pe timpul pandemiei de COVID-19 vor vor putea obține documentul în mai puțin de 10 pași, potrivit STS.

 1. Autentificarea se face pe baza unei adrese de e-mail.
 2. Dacă e-mail-ul este valid, sistemul informatic trimite un link, care după accesare va direcționa utilizatorul în pagina principală a platformei.
 3. Se accesează butonul verde „Certificat nou”.
 4. Se alege tipul actului de identitate în baza căruia solicitantul a fost înregistrat la testare sau vaccinare.
 5. Cetățenii români și cei cu CNP emis de autoritățile române accesează butonul „CNP”, urmat de categoria de vârstă. În câmpurile dedicate, introduc: codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, inițiala numelui, inițiala prenumelui și tipul certificatului dorit.

Cetățenii străini selectează opțiunea „Pașaport/Act de identitate” și completează câmpurile care cuprind: „Țara care a emis pașaportul”, numărul „pașaportului sau al cărții de identitate”, inițialele numelui și prenumelui, iar apoi aleg tipul de certificat.

 1. În funcție de categorie, se completează:
 • Pentru generarea certificatului de vaccinare, se alege tipul serului administrat, județul în care a fost vaccinat și se introduce numărul corespondent lunii în care a avut loc vaccinarea.
 • Pentru generarea certificatului de recuperare după COVID, se alege județul în care s-a realizat testarea și luna în care persoana a fost confirmată pozitiv.
 • Pentru generarea certificatului de testare, se alege județul în care s-a realizat testarea și luna în care s-a efectuat. Pentru acest tip de certificat, valabilitatea este de maximum 72 de ore de la realizarea testului negativ.
 1. Se apasă butonul „Salvează”, iar aplicația înregistrează cererea de generare a certificatului digital UE privind COVID.
 2. Ulterior, în secțiunea „Listă certificate” se vor putea vizualiza toate certificatele emise de pe acel cont de e-mail.

Certificatul digital este gratuit

Pe lângă metoda de obținere a certificatului digital, STS mai face o serie de precizări, legate de durata procesului și cum poate fi folosit.

Certificatul este gratuit.

În cazul minorilor sub vârsta de 14 ani, este necesar acordul părinților.

Timpul de generare a certificatului poate fi de la câteva secunde, până la o oră, în funcție de numărul de solicitări.

În momentul generării certificatului, persoana care l-a solicitat este notificată prin e-mail.

La intrarea în statele membre ale Uniunii Europene, verificarea certificatelor se realizează prin scanarea codului QR. Utilizatorul îl poate accesa și vizualiza atât din lista de certificate – prin selectarea certificatului, cât și prin descărcarea efectivă, în format *pdf, a documentului, care se poate tipări.

Cei care au nevoie de asistență pentru obținerea certificatului, pot suna la call-center, la numărul de telefon 021.414.44.25.

De asemenea, certificatul poate fi obținut în format letric prin intermediul primăriei în raza căreia își are domiciliul persoana, direcției de sănătate publică sau serviciului public comunitar de evidență a persoanelor, mai precizează STS.

În situațiile în care apar inadvertențe între informațiile completate de o persoană și cele înregistrate în bazele de date conectate cu platforma https://certificat-covid.gov.ro trebuie realizate corecții de date. De aceea, solicitarea de eliberare a certificatelor de vaccinare trebuie realizată cu cel puțin 5 zile lucrătoare înainte de momentul utilizării, iar pentru cele de testare cu cel puțin 12 sau 48 de ore, în funcție de tipul de test efectuat – rapid sau PCR.

 

Sursa: Adevarul Zilei