Lista OFICIALĂ alimentelor la care se prelungește plafonarea prețurilor

0
23

Președintele Klaus Iohannis a aprobat legea care prelungește perioada de plafonare a prețurilor la anumite produse alimentare. 

Față de lista anterioară, pe lista actualizată nu se mai regăsesc margarina, cozonacul și bulionul.

Conform actului nromativ „prezenta ordonanţă de urgenţă se aplică până la data de 31 decembrie 2024”.

Social-democraţii au transmis, într-un comunicat de presă, că „decizia PSD vine în urma numărului mare de solicitări din partea cetăţenilor pentru menţinerea limitării adaosului comercial la alimentele de bază – aceasta fiind cea mai bună dovadă a eficienţei măsurii promovate de PSD”.

„Chiar dacă în urma limitării adaosului comercial s-au manifestat în continuare unele variaţii sezoniere ale preţurilor la alimentele (întrucât nu s-a plafonat preţul final, ci doar marja adăugată de comercianţi la preţurile producătorilor stabilite în condiţii concurenţiale), este evident că măsura a oprit specula din piaţă şi a stabilizat preţurile la produsele alimentare, contribuind totodată la temperarea inflaţiei generale. PSD consideră că în contextul incertitudinilor economice şi geopolitice externe este necesar să existe un mecanism de protecţie socială care să asigure stabilitatea preţurilor la produsele de strictă necesitate pentru un trai decent”, mai spune sursa.

Anexa din ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare prevede următoarea listă de produse şi alimente pentru care este aplicată limitarea adaosului:

Lista celor 17 produse cu prețuri plafonate până la finalul anului 2024

„1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 de grame, fără specialităţi

2. Lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT

3. Brânză telemea de vacă vrac

4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame

5. Făină albă de grâu „000” până la 1 kg

Sursa: Newsinn

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.