Austria are același veto privind aderarea României la Schengen: „Controalele la frontierele terestre sunt încă necesare”

0
34

Austria vrea să mențină dreptul de veto asupra aderării României și Bulgariei la Schengen cu frontierele terestre, a declarat ministrul de Interne austriac Gerhard Karner.

O includere completă a ambelor țări în spațiul Schengen ar fi „greșită în stadiul actual”, a spus Karner într-un interviu pentru „Die Presse”, precizând că Viena nu impune condiții specifice celor două țări.

„Controalele la frontierele terestre sunt încă necesare”, a adăugat ministrul austriac.

„Nu este vorba doar despre România și Bulgaria. Întregul sistem de migrație este în dezordine. Nu eu sunt cel care dă note în direcția României și Bulgariei. Eu militez la nivel european pentru un sistem funcțional. Iar acest lucru se va întâmpla doar dacă granița externă va fi protejată. Aceasta este, de asemenea, o parte esențială a noului pact privind azilul și migrația asupra căruia UE a convenit și pe care trebuie acum să îl punem în aplicare. Numai atunci va putea exista din nou o libertate deplină de circulație în UE”, a declarat Gerhard Karner.

Ministrul austriac a mai spus că s-au făcut progrese cu aderarea României și Bulgariei cu frontierele aeriene și maritime, dar nu este treaba Austriei să elaboreze un calendar al aderării. „Este treaba Comisiei să se asigure că sistemul general funcționează”, a continuat el.

„(Împreună cu România și Bulgaria) am făcut un pas înainte cu Air Schengen și, de altfel, și cu Sea Schengen. Și trebuie să continuăm să avansăm pas cu pas”, a mai spus Karner.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.