PASTILA PENTRU SUFLET

0
46

Pilda zilei

 Negustor necinstit și capra Sfântului Spiridon,

 Se spune în Viețile Sfinților, că Sfântul Spiridon muncea cinstit și modest, creștea animale și le vindea negustorilor. Însă odată a venit la dânsul un oarecare negustor puțin lacom și necinstit, vrând să cumpere din turma lui o sută de capre. Sfântul i-a zis să aducă mai întâi prețul cel rânduit și apoi să ia ceea ce a cumpărat. Dar el, dând prețul pentru nouăzeci și nouă de capre, a tăinuit una, socotind că nu va cunoaște sfântul despre aceea, a cărui bunătate de inimă era străină de grija cea mare a vieții. Mergând amândoi în ocolul dobitoacelor, sfântul a zis către negustor ca să ia atâtea capre pentru cât a dat prețul. Acesta despărțind o sută de capre, le-a scos din ocol și una din acelea, ca o pricepută și roabă bună, cunoscându-se că este nevânduta de stăpânul său, s-a întors degrabă și a alergat iarăși în ocol, zbierând și agitându-se. Negustorul, prinzind-o a tras-o după dânsul, însă capra, smulgându-se iarăși, a fugit mai bezmetică în ocol zbierând ca din gura lupului. Așa de două și de trei ori se smucea din mâinile lui și fugea în ocol, iar el o scotea cu sila și mai pe urmă a luat-o pe umeri și o ducea într-ale sale. Dar capra, zbierând și bătându-l cu coarnele peste cap, se zvârcolea încât se mirau toți câți erau acolo.
Sfântul Spiridon, pricepând lucrul și nevrând înaintea tuturor a mustra pe negustorul cel viclean, a zis către dânsul cu blândețe:

– Vezi, fiule, că nu în zadar face dobitocul acesta unele ca acestea, căci poate știe ia ceva de nu suferă a fi dus la casa ta. Las-o jos să vorbesc cu ea:
Capra tatii dacă ești plătită stai în turma negustorului iar dacă nu intră în ocol la suratele tale. Capra a venit în fața sfântului ia lins mâna s-a lipit de el, apoi a sărit în ocol.
– Atunci Sfântul Spiridon a zis blând:
„Oare n-ai oprit prețul care se cuvenea pentru dânsa și iată pentru aceea se smulge din mâinile tale și fuge la ocol?
Mai numără odată pe cele cumpărate si vezi!”
– Deci negustorul rușinându-se, și-a mărturisit păcatul și și-a cerut iertare.
Apoi dând prețul pentru capră, capra a sărit din ocol și s-a dus în turma negustorului, acum singură după dânsul în liniște la casa aceluia ce o cumpărase pe dânsa, întrecând la mers pe stăpânul său cel nou.
___

„CÂND EȘTI PLĂCUT LUI DUMNEZEU, EL ÎȚI VORBEȘTE PRIN TOATĂ ZIDIREA.”

Sursa: Realitatea Spirituala

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.