Eduard Hellvig a DEMISIONAT de la SRI: „Închei etapa parcursă aici”

0
103

Eduard Hellvig a demisionat din funcția de director al SRI.

Eduard Hellvig a demisionat de la SRI. Oficialul a susținut declarații de presă la ora 12.00.

„SRI a transmis în 23 iunie raportul de activitate pe anul 2022 către Comisia de control.

Raportul prezintă inclusiv instrumente pentru ca SRI să devină mai adaptabil realităților actuale.

SRI s-a transformat major în acest an, ca să poată acționa mai eficient pentru a proteja România.

Suntem la finalul unui proces foarte important de reconfigurare a tuturor componentelor SRI.

A fost un proces menit să asigure un sistem conceptual de securitate integrat.

Documentul detaliază finalizarea cu succes a două proiecte majore, Regio și Centrio. Prin aceste două proiecte, SRI a devenit o instituție modernă, suplă și debirocratizată.

Regio a început în 2017 și a avut ca obiectiv reorganizarea regională a instituției. Nu mai avem azi 41 de instituții în miniatură. Avem un lanț de comandă scurtat, cu o flexibilitate accentuată.

Regio a însemnat transformarea din temelii a unităților centrale în raport cu o idee simplă: operațiunile pe primul loc. Acest lucru a implicat asigurări legate de menținerea în matca legală și constituțională. Rezultatele bune au apărut deja. Direcțiile strategice pe care le-am urmărit funcționează cu succes.

Modernizarea s-a făcut la pachet cu alți pași, care au însemnat separarea de moștenirea fostei securități, predarea completă a arhivelor către CNSAS, un gest care am sperat că va fi preluat și de alte instituții, un lucru care nu s-a întâmplat.

Nu putem mereu cere generațiilor viitoare să rezolve problemele pe care noi nu le-am rezolvat. Este momentul să constat că obiectivele pe care mi le-am propus au fost îndeplinite.

Prin urmare pot să închei etapa de viață pe care am parcurs-o în fruntea SRI. Am discutat deschis acest lucru cu președintele.

Este o cutumă greșită la noi că cei care dețin funcții de putere să nu plece din ele decât în ultima clipă. Cred că e nevoie de un asemenea pas.

E un gest de sănătate democratică. Este sănătos pentru democrație, pentru echilibrul puterilor în stat ca un director de serviciu să aibă un mandat limitat în timp.

Funcția de director oferă acces la un volum semnificativ de informații sensibile.

Închei această etapă cu satisfacția că am făcut lucruri bune pentru cetățeni, pentru România și pentru SRI”, a spus Eduard Hellvig.

Eduard Hellvig a fost membru al PNL înainte de a fi numit director al SRI de către președintele Klaus Iohannis. Este posibil ca Hellvig să candideze la alegerile prezidențiale, potrivit unor surse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.