Ministrul Sănătății vrea ca antibioticele să fie mai greu accesibile: ”Suntem pe primele locuri în privința bacteriilor multirezistente”

0
146

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, vrea ca antibioticele să fie mai greu accesibile și să nu mai poată fi eliberate din farmacie cu o rețetă simplă. 

”Este o consecință a faptului că România este de mulți ani pe primele locuri în ceea ce privește consumul de antibiotic. Se eliberează mai greu în farmacii, se dau întotdeauna numai antibioticele de primă intenție, cu foarte mare dificultate se acceptă înlocuirea unui antibiotic decât când există evidențe clinice foarte clare. 

Lucrul ăsta trebuie ținut sub control, pentru că noi suntem pe primele locuri în ceea ce privește bacteriile multirezistente, iar infecțiile asociate asistenței medicale provocate de aceste bacterii pun viețile în pericol. 

E o mare provocare și pentru România. Am publicat de curând strategia sau proiectul strategiei naționale de control a rezistenței la antibiotice. 

Trebuie să facem pași concreți dacă discutăm de eliberarea de antibiotice și trebuie să știm și consumul real de antibiotice, pentru că o eliberare, de exemplu, pe o rețetă simplă, nu ne arată exact datele de consum. 

Noi, Grecia și Cipru, suntem pe primele locuri în ceea ce privește consumurile de antibiotice. Trebuie să facem ceva, să aducem lucrurile sub control”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. 

 

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.