Opt ONG-uri cer demisia ministrului Justiției Cătălin Predoiu, după ce a vorbit despre achitarea definitivă a lui Dan Hosu

0
294

Opt organizaţii neguvernamentale cer demisia ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, după ce acesta a făcut declaraţii privind achitarea definitivă a lui Dan Hosu, soţul fostei şefe DIICOT Giorgiana Hosu, fără să existe o sentinţă în acest sens. 

Într-o scrisoare deschisă semnată de cele opt organizaţii membre ale Grupului „ONG-uri pentru cetăţean”, potrivit Agerpres, se exprimă îngrijorarea cu privire la succesiunea de fapte care indică un posibil amestec al ministrului Justiţiei într-un dosar de corupţie aflat în dezbaterea instanţei. 

Pe data de 18 ianuarie, Cătălin Predoiu a afirmat într-un interviu că sentinţa în dosarul lui Dan Hosu ar fi de achitare. Ministrul a făcut o greşeală, deoarece dosarul respectiv încă se judecă, iar următorul termen este programat pe 7 februarie, se menţionează în scrisoare. 

Conform semnatarilor, a doua zi, pe 19 ianuarie, Predoiu a prezentat scuze publice, afirmând că aflase informaţia „pe surse neoficiale”, dar fără a explica în ce situaţii ministrul Justiţiei ajunge să discute „neoficial” despre dosare aflate pe rolul instanţelor. 

Ulterior, publicaţia G4Media a dezvăluit că, tot pe 19 ianuarie, Cătălin Predoiu a avut o întâlnire la Ministerul Justiţiei cu una din judecătoarele din dosarul lui Dan Hosu, pe care o convocase sub motivaţia oficială a discutării prezenţei magistratului de la Curtea de Apel Bucureşti pe lista de propuneri aprobată de Guvern pentru postul de judecător al României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Totuşi, rezultatul acestei selecţii fusese comunicat public, de către Guvern cu trei luni înainte, la data de 19 octombrie 2022, mai explică organizaţiile. 

Într-un răspuns către aceeaşi publicaţie transmis pe 31 ianuarie, Ministerul Justiţiei afirmă că decizia privind lista de candidaţi pentru judecător CEDO a fost luată în şedinţa de Guvern din data de 18 ianuarie, ceea ce ar justifica convocarea judecătoarei pe 19 ianuarie. 

Publicaţia G4Media a continuat investigaţia şi a arătat că nu a existat niciun document legat de aceste numiri la CEDO pe agenda şedinţei de Guvern din 18 ianuarie comunicată public. Ziariştii mai susţin că, pe pagina de Internet a Guvernului, a fost modificat anunţul cu privire la şedinţa din 19 octombrie 2022, astfel încât să nu mai includă memorandumul cu privire la CEDO, se mai arată în scrisoare. 

În aceeaşi zi, Guvernul a revenit cu precizări din care rezultă că, în data de 19 octombrie 2022, s-ar fi amânat decizia, iar comunicatul de atunci reprezintă o „eroare materială”. De asemenea, în şedinţa din 18 ianuarie 2023, memorandumul privind judecătorii pentru CEDO ar fi fost discutat în secţiunea actelor confidenţiale. 

„Există suspiciuni rezonabile că ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a avut acces la informaţii dintr-un dosar aflat pe rol, un dosar cu mare încărcătură politică. Predoiu nu a furnizat nicio explicaţie rezonabilă pentru ‘sursele neoficiale’ ale informaţiilor sale. Coincidenţă sau nu, Predoiu a intrat într-un dialog direct cu una din judecătoarele din dosarul în cauză, a doua zi după ce a recunoscut public că are informaţii din dosar. Ministerul Justiţiei şi Guvernul României au modificat informaţii din comunicatele oficiale, aparent cu scopul de a acoperi pretextul invocat de Predoiu pentru convocarea judecătoarei în cauză. Considerăm că Predoiu şi-a depăşit mult atribuţiile de ministru, iar toată evoluţia faptelor ridică suspiciuni rezonabile cu privire la o încercare de muşamalizare a unei intervenţii politice în justiţie. În aceste condiţii, considerăm că Predoiu este incompatibil moral cu poziţia de ministru al Justiţiei şi solicităm demisia sa imediată”, au transmis cele opt ONG-uri. 

Scrisoarea este semnată de Centrul pentru Inovare Publică, CeRe:Centrul de Resurse pentru participare publică, ActiveWatch, Funky Citizens, Miliţia Spirituală, Asociaţia Respiro, Centrul FILIA, Asociaţia CIVICA. 

 

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.