Marcel Ciolacu, în Politico: ”Aderarea României la Schengen ar întări Europa, nu ar slăbi-o”

0
157

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților și președinte PSD, a publicat un articol în Politico despre refuzul Austriei de a permite aderarea României la Schengen. Liderul social-democrat îi cere cancelarului austriac Karl Nehammer ”să facă ceea ce trebuie și să anuleze decizia guvernului său”. 

„În timp ce lumea liberă este pusă la încercare de invazia vicioasă a Ucrainei de către Rusia președintelui Vladimir Putin, aici, în Europa, în lupta pentru democrație și rezistență, trebuie să căutăm mereu să întărim instituțiile democratice care ne mențin în siguranță, puternici și în siguranță. 

Acum este momentul în care trebuie să fim cu toții împreună – sau să eșuăm singuri. Și, în acest sens, o oportunitate esențială în fața colegilor mei din Uniunea Europeană, în acest moment, este continuarea reformei și extinderii Spațiului Schengen. Un Schengen în creștere poate unifica și mai mult Europa, atât din punct de vedere practic, cât și simbolic, poate promova democrația, poate consolida redresarea economică și poate consolida securitatea noastră colectivă împotriva amenințărilor externe tot mai mari. 

Ciolacu critică dur guvernul cancelarului austriac Karl Nehammer 

Din păcate, însă, guvernul cancelarului austriac Karl Nehammer a decis să mute Europa și securitatea noastră colectivă într-o altă direcție. Decizia imprudentă și prost definită a Austriei de a refuza României accesul la Spațiul Schengen slăbește nu numai regiunea noastră, ci și Europa în ansamblu, încurajând, în același timp, forțele aliniate împotriva noastră. 

În mod surprinzător, această decizie dăunătoare vine într-un moment în care am fost încurajat de eforturile globale combinate pentru ca Ucraina și poporul său eroic să trăiască din nou liberi. Actele de solidaritate sunt profunde: angajamentul puternic al G7 și al G20; coeziunea și extinderea avansată a NATO cu Suedia și Finlanda; rolul instrumental jucat de Statele Unite; și conferința donatorilor din Ucraina găzduită de președintele francez Emmanuel Macron la Paris, la care au participat 46 de țări. Pe măsură ce lumea face față nedreptății agresiunii ruse, lista poate continua. 

Până acum, cu toții ar fi trebuit să învățăm lecțiile istoriei: dacă nu înfrunți un tiran, astăzi, el va fi în curtea ta mâine. Iar poporul român cunoaște prea bine această realitate. 

Ciolacu: Invazia Ucrainei din 24 februarie a schimbat totul 

Invazia Ucrainei din 24 februarie a schimbat totul.  Având cea mai lungă graniță cu Ucraina dintre toate țările UE sau NATO, ne-am trezit brusc în prima linie a bătăliei pentru democrație. 

Din fericire, Partidul Social Democrat, pe care acum îl conduc, a adus România în NATO și UE la momentul potrivit. Fiind un centru economic și de securitate strategic cu unele dintre cele mai vitale porturi de la Marea Neagră, România știa că trebuie să acționeze ca un scut în jurul Ucrainei. Era în joc modul nostru de viață democratic, alături de valorile și aspirațiile comune ale prietenilor și vecinilor noștri din Europa. 

Și am dovedit că suntem în măsură să îndeplinim această sarcină. România a primit peste 3 milioane de refugiați ucraineni, și-a folosit porturile de la Marea Neagră și sistemele feroviare interne pentru a transporta peste 60% din cerealele ucrainene pentru a hrăni lumea – uneori în detrimentul propriilor fermieri. A oferit, de asemenea, un colac de salvare energetic esențial Moldovei, contracarând războiul energetic al lui Putin și agitația societății împotriva conducerii pro-occidentale a țării. 

„Din 1991 România a îndeplinit fiecare etapă stabilită pentru a se integra” 

În plus, din 1991, România a îndeplinit fiecare etapă stabilită pentru a se integra pe deplin în comunitatea euro-atlantică, de la aderarea la NATO, până la aderarea la Uniunea Europeană și, acum, cererea noastră de aderare la Spațiul Schengen – cea mai mare zonă fără vize din lume. 

Pentru români, avantajele de a fi în interiorul spațiului Schengen vor fi profunde. Ministrul nostru de Finanțe estimează că România pierde 10 miliarde de euro în fiecare an din cauza excluderii și, într-un moment în care porturile și căile ferate din Marea Neagră au devenit esențiale pentru fluxul de cereale, energie, libera circulație a mărfurilor către și dinspre țara noastră este mai importantă ca niciodată. 

Cu toate acestea, nu este clar de ce Austria a ales să tragă limita la granița noastră, pe baza argumentelor care sfidează datele concrete. 

„Îi cer cancelarului Nehammer să facă ceea ce trebuie și să anuleze decizia guvernului său” 

România a demonstrat, deja, că are capacitatea de a gestiona granițele UE încă din 2011, iar cu armata noastră alături de forțele NATO de pe flancul estic apărăm Austria la fel de mult ca și restul Europei. Chiar și cu bugete restrânse, România a promis 2,5% din PIB pentru finanțarea apărării. Marina noastră a demontat o mină plutitoare rusească în Marea Neagră pentru a proteja navigația liberă. 

Portul nostru din Constanța este acum unul dintre cele mai aglomerate din Europa, oferind o rută alternativă către Continent. Între timp, am semnat un acord energetic cu aliații noștri de la Marea Neagră pentru a transporta energia în Europa prin România și am salutat multe afaceri și investitori austrieci care doresc să valorifice forța de muncă și locația noastră.  Pentru a lupta împotriva valului în creștere al autoritarismului, democrațiile trebuie să fie unite și să-și consolideze legăturile. 

Astfel, îi cer cancelarului Nehammer să facă ceea ce trebuie și să anuleze decizia guvernului său. Sunt încrezător că, lucrând împreună, ne vom găsi puterea. Europa va fi mai puternică pentru ea, la fel ca Austria”, a scris Marcel Ciolacu în Politico. 

 

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.