Ciolacu, întrebat despre posibilitatea majorării pensiilor cu până 15%: Care va fi exact procentul, cred că va fi stabilit în coaliţie

0
146

Liderul PSD Marcel Ciolacu a afirmat, chestionat dacă pensiile ar putea fi majorate cu până la 15% cum a spus preşedintele Klaus Iohannis, că procentul va fi decis în coaliţie, în urma consultării şi construirii bugetului de stat pe anul viitor, deoarece aşa poate fi văzut cât de sustenabilă este această variantă. „Se pare că această coaliţie îi dă încredere şi preşedintelui că România merge într-o direcţie corectă”, a adăugat Ciolacu. 

„Cred că se referea la rata inflaţiei medii. Noi avem două legi, cea cu rata inflaţiei, dar ştiţi că se ia cu anul anterior şi avem creşterea punctului de pensie până la 40%, mai având o restanţă de 11,91 în acest moment ca să închidem legea cu mărirea până la 40%. Ştim cu toţii că în acest moment se construieşte bugetul pe anul viitor. Important e că toate forţele politice, mai nou şi Preşedintele României, cu toate că nu are în atribuţii acest domeniu, suntem de acord că trebuiesc mărite pensiile şi nu numai. Trebuie mărite şi salariile, salariul minim la 3.000 de lei, trebuie iarăşi de venit cu un one off pentru anumite categorii defavorizate pentru a depăşi această perioadă de inflaţie şi criza energetică. Sunt discuţii şi la UE fiindcă voucherele oferite deja de către Guvern sunt suportate şi din fonduri europene”, a declarat Marcel Ciolacu, întrebat, joi la Târgu-Jiu, dacă pensiile ar putea fi majorate cu până 15%, de la 1 ianuarie 2023. 

Acesta a mai spus că ar fi vrut ca preşedintele Klaus Iohannis să aibă aceeaşi opinie privind creşterea pensiilor şi acum doi ani, când premierul de atunci Florin Cîţu a încheiat cu 2% din PIB întors în economie, însă nu a majorat nicio pensie. 

„Sunt ferm convins că în acest moment am intrat în direcţia corectă. Care va fi exact procentul, cred că va fi stabilit în coaliţie, în urma consultării bugetului, cât este de sustenabilă o anume soluţie. Categoric trebuie mărite, fiindcă nu poţi să influenţezi numai zona economică dacă nu creşti şi puterea de cumpărare, astfel încât să creezi un echilibru între cerere şi ofertă. Mi-aş fi dorit, fără doar şi poate, fără să critic pe cineva, ca domnul preşedinte Klaus Iohannis şi acum 2 ani, când domnul Cîţu a încheiat cu un 2% din PIB întors în economie şi fără să mărească nicio pensie, în plină pandemie, mai ales cât mai stăteam prin casă şi unii furau, nu am aflat exact nici până acum care, să fi avut aceeaşi poziţionare, aceeaşi determinare. Dar se pare că această coaliţie îi dă încredere şi preşedintelui că România merge într-o direcţie corectă”, a conchis Ciolacu.  

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, întrebat cu cât ar trebui majorate pensiile, că ar trebui să existe o creştere care să compenseze în mare măsură inflaţia care a ajuns la peste 15%. Şeful statului a avansat un procent de majorare de până la 15%, însă a specificat că nu ştie dacă bugetul de stat ar permite acest lucru. Referitor la mărirea salariilor, preşedintele Iohannis a precizat că acestea trebuie corelate cu inflaţia crescută, la fel ca pensiile, deoarece nu e corect ca populaţia să plătească preţul crizelor. 

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, chestionat dacă ar putea fi majorate pensiile cu până la 15% de la 1 ianuarie 2023, că trebuie făcută o analiză astfel încât Guvernul să se asigure că pot fi crescute pensiile cu rata inflaţiei, în condiţiile în care datele INS arată că inflaţia a ajuns la 15,9%. 

 

 

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.