UNICEF: Peste 110.000 de copii din România vor fi afectați de sărăcie în următoarea perioadă

0
128

În această perioadă extrem de dificilă economic, tot mai mulți copii din România ajung să trăiască în sărăcie, arată un studiu UNICEF. 

Familile sărmane nu mai reușesc să supraviețuiască de pe o zi pe alta fără ajutor, iar cei care până acum erau pe linia de plutire au fost împinși și ei spre traiul foarte greu. 

Ecaterina are 9 ani și este în clasa a 3-a. Este o elevă silitoare, dar se descurcă greu, pentru că nu are destule rechizite. 

Mama ei a reușit cu greu să acopere cele necesare pentru ea și ceilalți trei copii, și ei la școală sau la gradiniță. Anul acesta totul a fost mult mai scump, și banii abia ajung pentru mâncare, spune, cu amărăciune, femeia. 

Monica, mamă: „Îmi cer desen, culori, ceea ce nu prea îmi permit. Îmi mai spun de la școală, mamă, uite copilul ăla are. Vreau și eu chestia aia. Și le spun nu se poate”. 

O altă mamă, care crește în total opt copii, nu mai reușește să se descurce cu alimentele. 

Situația s-a agravat în Europa de Est 

Ludmila, mamă: „Mâncarea mă afectează de zi cu zi. Nu prea ne descurcăm și câteodată chiar este câte o zi în care nu prea mâncăm. Copiii cer cam multe și este foarte greu. Factura mi-a venit 15 milioane. 26 de milioane e venitul în casă”. 

Situația s-a agravat și în centrele de ajutorare ale părintelui Dan Damaschin de la Iași. Copleșit de numărul mare de apeluri, venite de la oameni sărmani care îi cer ajutorul din toată Moldova, preotul spune că acesta este cel mai greu an de când și-a început misiunea caritabilă. 

Dan Damaschin, preot misionar: „A venit criza aceasta energetică și colac peste pupăză a venit și criza alimentară. Am zilnic zeci de solicitări la familii cu facturi de 4-5-600 de lei. Oameni care nu au decât un bec, un frigider în casă. În iarna aceasta, mare parte a familiilor noastre vor rămâne fără electricitate, fără încălzire și fără alimentația de bază”. 

Potrivit unui raport UNICEF, peste 110.000 de copii din România vor cădea pradă sărăciei în următoarea perioadă. 

Anna Riatti, reprezentant UNICEF România: „Războiul are și un efect secundar, însemnand creșterea gradului sărăciei, din cauza creșterii prețurilor la bunurile de bază, precum mâncarea”. 

Situația care s-a agravat în Europa de Est și Asia Centrală ar putea determina peste 117.000 de copii să abandoneze școala în 2023, avertizează UNICEF. 

 

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.