Avalanșă în Munţii Himalaya: Cel puţin 19 morţi şi 10 dispăruţi

0
151

Cel puţin nouăsprezece persoane au murit într-o avalanşă care s-a produs marţi în Munţii Himalaya din India, iar alte zece sunt date dispărute, au anunţat vineri autorităţile, relatează AFP.

Grupul de alpinişti, format din 34 de elevi de la un institut local de alpinism, Institutul de alpinism Nehru, şapte instructori şi o asistentă, a fost victima unei avalanşe în apropierea vârfului Muntelui Draupadi ka Danda-II, la o altitudine de 4.880 de metri în statul Uttarakhand (Nord).

”Au fost găsite nouăsprezece cadavre. Zece persoane sunt încă dispărute. Operaţiunile de salvare au fost reluate în această zi, dar sunt condiţionate de vreme. Vremea e rea”, a declarat Ridhim Aggarwal, de la agenţia de dezastre din Uttarakhand, deoarece condiţiile meteorologice nefavorabile au împiedicat căutările

Poliţia, autorităţile în caz de catastrofe şi Forţele Aeriene Indiene au fost mobilizate şi au salvat până acum 32 de persoane. O staţie avansată de aterizare a elicopterelor a fost instalată în apropierea locului unde a avut loc avalanşa, la aproximativ 4.900 m deasupra nivelului mării, unde a fost efectuată cu succes o aterizare de probă joi dimineaţă, a anunţat poliţia de frontieră indo-tibetană.

Sunil Lalwani, unul dintre alpiniştii supravieţuitori, a spus că instructorii grupului au salvat multe vieţi.

”Eram la 50 sau 100 de metri de vârf cu instructorii în faţa noastră, când deodată o avalanşă ne-a lovit şi ne-a luat pe toţi”, a declarat joi Sunil Lalwani, citat de cotidianul Hindustan Times.

”S-a întâmplat în câteva secunde şi am fost aruncaţi într-o prăpastie. Am reuşit, cumva, să respirăm (…) Datorită lor (n.r. instructorilor) suntem în viaţă astăzi”, a mai spus el.

Veteranul alpinist Savita Kanswal, membru al echipei de instructori, s-a numărat printre morţi. La începutul acestui an, ea a atins vârful Everestului şi a muntelui Makulu din apropiere în doar 16 zile, un record pentru femei.

În august, cadavrul unui alpinist a fost găsit la două luni după ce bărbatul a căzut într-o prăpastie în timp ce traversa un gheţar în Himachal Pradesh, un alt stat din nordul Indiei.

De asemenea, săptămâna trecută, trupul celebrei alpiniste şi schioare americane Hilaree Nelson a fost găsit pe versanţii Manaslu, din Nepal. Ea a fost dată dispărută în timp ce cobora pe al optulea cel mai înalt vârf de pe planetă.

 

Sursa: Libertatea Zilei