Iohannis: Scenariul pe care ni-l dorim este retragerea Rusiei din Ucraina. România nu are de gând să intre în război

0
202

Preşedintele Klaus Iohannis, aflat în vizită în Statele Unite, afirmă, vineri seară, că noua retorică a preşedintelui rus Vladimir Putin trebuie combătută cu toată puterea.

”România, ca parte a NATO, este pregătită de orice scenariu, doar că nu ne dorim orice scenariu”, afirmă şeful statului, precizând că România doreşte retragerea Rusiei din Ucraina. ”România nu are de gând să intre în război”, a mai afirmat preşedintele, recunoscând că ”este o situaţie foarte tensionată”.

”Noi respingem cu fermitate acest narativ care a fost prezentat şi cred că este un lucru de la sine înţeles să cercăm să corectăm noi aceste mesaje. Nu-şi doreşte nimeni războiul în afară de Rusia, care a atacat Ucraina, iar noua evoluţie a narativului care este o ameninţare mai mult sau mai puţin directă cu un război nuclear împotriva Europei, este inacceptabilă şi trebuie combătută cu toată hotărârea”, a declarat, vineri seară, în America, Klaus Iohannis, întrebat despre ultimele declaraţii ale preşedintelui Vladimir Putin.  

Klaus Iohannis afirmă că referendumurile care se ţin în aceste zile în Ucraina ”sunt inacceptabile şi nu vor fi recunoscute practic de nimeni”.  

”Nu putem să tratăm cu uşurinţă aceste ameninţări. România, ca parte a NATO, este pregătită de orice scenariu, doar că nu ne dorim orice scenariu. Scenariul pe care ni-l dorim este retragerea Rusiei din Ucraina şi negocieri de pace pentru asta cred că trebuie să se implice toată lumea”, a mai afirmat şeful statului.  

Potrivit lui Iohanis, ”România nu are de gând să intre în război, cum NATO nu are de gând să intre în război cu Rusia”.  

”Descaladarea trebuie să existe de ambele părţi (…) este o situaţie foarte tensionată şi noi, care avem cea mai lungă graniţă cu Ucraina dintre toţi aliaţii NATO, suntem într-o poziţie specială, dar suntem hotărâţi să facem faţă oricărei situaţii”, a mai declarat preşedintele Iohannis.  

 

 

Sursa: Libertatea Zilei