Carnea de porc s-ar putea scumpi cu 40% față de anul trecut. Seceta provoacă o explozie a prețurilor în România

0
236

Carnea de porc, cerealele și mierea ar putea ajunge să coste cu până la 40% mai mult decât anul trecut. Culturile sunt în pericol, și au loc schimbări drastice în strategia și planificarea agricolă, arată o analiză Euronews Italia. 

Și în România seceta provoacă pagube enorme producției de alimente. Și încă o dată, experții dau vina pe lipsa precipitațiilor. 

„Seceta a avut un impact atât asupra culturilor de toamnă, adică a grâului și orzului, cât și asupra rapiței, dar va avea repercusiuni și asupra culturilor de primăvară, în special porumbul și floarea soarelui”, spune Alina Crețu, directorul Asociației Producătorilor de Porumb din România. 

„Este posibil să existe o creștere semnificativă a prețului produselor de bază, dar și al celor procesate”, arată o analiză a Euronews Italia preluată de Rador. 

Și carnea de porc s-ar putea scumpi. Fermierii nu și-au revenit încă după recenta creștere a prețurilor la energie iar în urmă cu cinci ani, pesta porcină a reprezentat o lovitură majoră pentru industrie. 

„În România producem doar 20-25% din consumul național de carne de porc proaspătă. Suntem și mai îngrijorați pentru că de fiecare dată când apar urgențe de secetă, furajul se scumpește”, spune Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România. 

„Dacă nu reușim să acoperim costurile, multe firme vor da faliment”, spune Ladoși. 

Nu numai carnea de porc, ci și producția de floarea-soarelui suferă din cauza efectelor devastatoare ale schimbărilor climatice. 

„Seceta a făcut ravagii la culturile de floarea soarelui”, relatează un apicultor din județul Iași. „N-a mai plouat din luna mai, când oricum a plouat foarte puțin, poate cinci litri de apă pe metru pătrat”. Riscul este atât de mare încât Administrația Națională a Apelor din România a definit ca fiind „necesară” o raționalizare a utilizării apei, evitând astfel udarea grădinilor și reumplerea piscinelor. 

Riscul este atât de mare încât Administrația Națională a Apelor din România a definit ca fiind „necesară” o raționalizare a utilizării apei, evitând astfel udarea grădinilor și reumplerea piscinelor. 

Apa din rezervația Stânca-Costești, de exemplu, nu poate fi folosită în câmpurile agricole din jur din cauza inadecvării bazinelor intermediare, sau a operatorilor care gestionează canalele agricole. 

În urmă cu o săptămână, ministrul mediului, Tanczos Barna a declarat că rezervoarele strategice ale României sunt pline în proporţie de 68%, în timp ce, în prezent, 70% din ţară suferă de secetă. Ministrul se teme că va fi necesară chiar şi raţionalizarea apei potabile. 

 

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.