Criză majoră de medici la un spital din România! Unitatea sanitară nu are medici ATI, radiologi și neonatologi

0
171

Spitalul Municipal din Râmnicu Sărat se confruntă cu o criză acută de medici, inclusiv de terapie intensivă şi radiologi, motiv pentru care multe dintre urgenţe sunt transferate la Spitalul Judeţean Buzău, care devine aglomerat din această cauză. Autorităţile caută soluţii pentru a elimina riscul închiderii spitalului din Râmnic.

La Spitalul Municipal din Râmnicu Sărat, se înregistrează un deficit de 17 medici, între care medici de terapie intensivă, radiologi şi neonatologi. Cea mai gravă situaţie se înregistrează însă din cauza lipsei specialiştilor ATI, situaţie care face imposibilă realizarea intervenţiilor chirurgicale. Practic,  spitalul râmnicean nu mai are radiologi iar la ATI este acoperită doar o jumătate de normă. În lipsa medicilor de terapie intensivă, şi chirurgii ameninţă că vor părăsi unitatea medicală.

În această situaţie, cazurile grave sunt direcţionate în prezent către Spitalul Judeţean Buzău, confruntat şi el cu un deficit de medici.  

Pentru identificarea unei soluţii, prefectul judeţului Buzău, Daniel Ţiclea, a convocat două şedinţe de lucru la care au fost invitate conducerile Spitalului Municipal din Rm.Sărat, Spitalului Judeţean Buzău, Direcţiei de Sănătate Publică, dar şi medici specialişti din ambele spitale.

„Având în vedere disfuncţionalităţile cu care se confruntă Spitalul Municipal din Rm.Sărat generate de deficitul de medici – 0 radiologie, 0 neonatologie, 0,5 ATI- am organizat iniţial o întâlnire de lucru cu managerii celor două spitale, urmată de o întâlnire în cadru mai larg în care au participat şi medici ai celor două spitale.  Semnalele primite în ultimele 2 zile, după cele două şedinţe,  atât dinspre conducerea spitalului din Râmnic cât şi dinspre Primărie, sunt pozitive. S-au purtat discuţii cu medici din Vrancea, Bacău şi Bucureşti, nimic concretizat până acum, însă se fac eforturi. Oamenii trebuie să ştie că nimeni nu îşi doreşte închiderea vreunei secţii a Spitalului Municipal din Rm.Sărat, cu atât mai mult cucât suntem într-un echilibru sensibil din punct de vedere al sistemului medical”, a declarat prefectul judeţului Buzău, Daniel Ţiclea.

Problemele grave apărute la Spitalul Municipal din Râmnicu Sărat,  din cauza lipsei de specialişti pe domenii medicale esenţiale, au fost făcute publice, şi de senatorul PNL Vlad Mircea Pufu, printr-o postare pe Facebook.  Parlamentarul PNL l-a somat pe primarul Râmnicului, Sorin Cîrjan, să găsească urgent soluţii pentru reluarea normal a activităţii medicale din spital: „Spitalul Râmnic, aproape un cabinet medical. Oare pe primarul Sorin Cârjan îl interesează ca râmnicenii să aibă un spital funcţional sau îl doreşte tranformat într-un simplu cabinet medical? Întreb pentru un prieten râmnicean. Să ne amintim că unitatea este în directa sa subordonare. Ce se întâmplă azi la spitalul pe care îl gestionează poate duce la prăbuşirea întregului sistem sanitar buzoian.(..) Direcţia de Sănătate Publică s-a sesizat şi, cu sprijinul Instituţiei Prefectului, a fost perfectat un protocol de colaborare cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău. Acesta a fost însă prost înţeles de conducerea Spitalului Municipal Rm. Sărat, care a ajuns să trimită la Buzău un număr mare de pacienţi, inclusiv bolnavi care puteau fi trataţi la Râmnic.  Consecinţele sunt de-a dreptul dezastruoase pentru Spitalul Judeţean Buzău, ai cărui medici au ajuns să fie epuizaţi din cauza numărului prea mare de pacienţi pe care îi au de tratat. Într-o adresă semnată de conducerea SJU Buzău, se arată situaţia gravă în care a ajuns unitatea din cauza a ceea ce se întâmplă la Râmnicu Sărat: activitatea la UPU a ajuns să fie blocată, timpii de aşteptare pentru ceilalţi pacienţi au crescut, iar mulţi medici au anunţat deja că nu mai vor să facă gărzi, din cauza suprasolicitării.Asta în timp ce la Rm. Sărat spitalul este adus la stadiul de cabinet medical de lipsa de implicare a primarului Cârjan!. (..) Personal consider că Spitalul Municipal Rm. Sărat trebuie să funcţioneze normal, pentru a asigura un act medical de calitate pentru pacienţii săi, nu să joace ping-pong cu bolnavii! Nevoia oamenilor din zona Râmnicului de a avea un spital în apropiere este reală, vitală şi e timpul ca primarul Sorin Cârjan şi directorul medical, manager de facto al Spitalului Municipal Rm. Sărat, să ia măsuri şi să facă dovada implicării pentru comunitate.”, a scris senatorul liberal.

 

Sursa: Libertatea Zilei