Zelenski: Statul rus a devenit cea mai mare organizaţie teroristă din lume

0
202

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, după atacul cu rachete asupra mallului din Kremenciuk, soldat – conform bilanţului de până acum, cu 16 morţi şi 59 de răniţi, că „statul rus a devenit cea mai mare organizaţie teroristă din lume”. „(…) toată lumea trebuie să ştie că a cumpăra sau a transporta petrol rusesc, a menţine contactele cu băncile ruseşti, a plăti taxe şi vamă statului rus înseamnă a da bani teroriştilor”, a arătat el.

„Atacul rusesc de azi asupra unui mall din Kremenciuk este unul dintre cele mai sfidătoare atacuri teroriste în istoria europeană. Un oraş paşnic, un mall obişnuit, cu femei, copii, civili de rând înăuntru… Înainte să sune alarma aeriană erau circa o mie de oameni. Din fericire, din câte ştim până acum, mulţi dintre ei au reuşit să iasă la timp. Au fost scoşi la timp. Dar înăuntru mai erau oameni: angajaţi, câţiva vizitatori… Doar terorişti complet nebuni, care nu ar trebui să aibă un loc pe pământ, pot ataca cu rachete un astfel de obiectiv. Şi asta nu este o lovitură care nu a nimerit ţinta, ci este o lovitură rusească calculată – exact la acest mall”, a afirmat Zelenski, în discursul transmis luni noapte, conform News.ro.

El a arătat că încă nu poate fi stabilit numărul victimelor, întrucât a izbucnit un incendiu pe o suprafaţă de peste 10.000 de metri pătraţi.

El a explicat că răniţii vor primi asistenţa necesară şi că medici din Kiev au plecat spre Kremenciuk, unde se află şi ministrul de Interne, care va coordona acţiunile.

„Condoleanţele mele familiilor şi prietenior celor ucişi în acest groaznic atac terorist. Şi vă cer fiecăruia – oricând auziţi sirena de atac aerian, mergeţi în adăpost. Neapărat. Nu o ignoraţi. Rusia nu se va da în lături de la nimic. În această dimineaţă, am făcut apel la Statele Unite să recunoască Rusia ca stat care sponsorizează terorismul. Rezoluţia în acest sens este aprobată de Comitetul din Senatul SUA şi decizia legală poate fi adoptată de Departamentul de Stat. Şi o astfel de decizie este în mod clar necesară şi trebuie sprijinită de întreaga lume democratică. Le-am spus asta participanţilor la Summitul G7, care a avut loc în Germania”, a afirmat el.

Zelenski a adăugat că, până în prezent, Rusia a folosit aproape 2.800 de rachete de croazieră împotriva Ucrainei, iar numărul de bombe şi de rachete din lansatoare multiple care au lovit oraşele nu poate fi stabilit.

„Au fost sute de mii în patru luni de război. Asta nu este altceva decât teroare”, a subliniat Zelenski.

El a arătat că a avut loc un alt bombardament brutal în Harkov, în zona de nord, Saltivka, iar până în prezent se ştie că sunt circa cinci morţi şi peste 30 de răniţi, între care cinci copii. În toate cazurile este vorba despre civili, nu militari.

„Statul rus a devenit cea mai mare organizaţie teroristă din lume. Acesta este un fapt. şi Trebuie să fie un fapt recunoscut legal. Şi toată lumea trebuie să ştie că a cumpăra sau a transporta petrol rusesc, a menţine contactele cu băncile ruseşti, a plăti taxe şi vamă statului rus înseamnă a da bani teroriştilor. Şi am mai spus azi, adresându-mă liderilor G7, că potenţialul nostru comun este de ajuns penrtu a învinge armata rusă – nu ştie să lupte. Toate operaţiunile pe care le desfăşurăm pentru a elibera teritoriile noastre arată un lucru: ocupanţii se năruie când avem cu ce să punem presiune asupra lor. Ei nu ştiu cum să reziste. Ei sunt capabili doar de astfel de atacuri dezgustătoare precum cele de astăzi de la Kremenciuk şu Saltivka, doar de distrugerea totală şi nechibzuită a tuturor fiinţelor vii ca la Mariupol. Astfel, războiul nu ar mai dura dacă am împinge împreună ocupanţii afară de pe pământul nostru ucrainean. Cu cât mai repede se întâmplă asta, cu atât mai multe vieţi vor fi salvate”, a subliniat Volodimir Zelenski.

El a menţionat că le-a spus partenerilor săi, încă înainte de izbucnirea războiului pe scară largă, că Ucraina are nevoie de un sistem de apărare cu rachete moderne.

 

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.