Consilierul pentru etică al lui Boris Johnson a demisionat

0
204

Consilierul pentru etică al premierului britanic Boris Johnson a demisionat la o zi după ce a spus că există o „întrebare legitimă” dacă Boris Johnson a încălcat regulile ministeriale în timpul petrecerilor organizate în perioada pandemiei. Lordul Geidt nu a dat un motiv pentru decizia de a demisiona, dar a spus că este „o decizie corectă”, scrie BBC.

Predecesorul său, Sir Alex Allan, a demisionat în 2020, după ce Boris Johnson a ignorat un raport despre presupusa agresiune a ministrului de interne Priti Patel.

Guvernul britanic a declarat că decizia Lordului Geidt a fost „surprinzătoare”.

„Deși suntem dezamăgiți, îi mulțumim Lordului Geidt pentru serviciul său public”, a adăugat un purtător de cuvânt.

Purtătorul de cuvânt nu a dat niciun motiv pentru demisie, dar a spus că Lord Geidt a fost rugat săptămâna aceasta „să ofere sfaturi cu privire la o chestiune sensibilă din punct de vedere comercial de interes național, care a beneficiat anterior de sprijin între partide. Nicio decizie nu a fost luată în așteptarea acestui sfat”.

Secretarul Justiției, Dominic Raab, a spus că există „întrebări în legătură cu detaliile demisiei” și a spus că vor fi oferite detalii suplimentare joi. 

El a adăugat că Lordul Geidt a avut „discuții dure cu parlamentarii săptămâna aceasta” și că mass-media și politicienii „poate subestimează modul în care se simt funcționarii publici în astfel de situații”.

O sursă din Downing Street a declarat pentru BBC că demisia Lordului Geidt a fost o „surpriză totală și un mister” pentru premier.

Potrivit infromațiilor, Lordul Geidt a amenințat că va demisiona încă de luna trecută după publicarea raportului Sue Gray privind petrecerile din perioada lockdown-ului.

Într-o scurtă declarație scrisă, acesta a spus: „Cu regret, simt că este corect să-mi dau demisia din postul meu de consilier”.

Miercuri seara, Lordul Geidt l-a sunat pe secretarul privat al prim-ministrului pentru a-i spune că își dă demisia. Boris Johnson a fost informat despre decizie la scurt timp după ce a încheiat un apel telefonic cu președintele Ucrainei Volodimir Zelenski.

 

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.