Ambasadorul Estoniei în Ucraina: „Rusia are planuri militare împotriva noastră”

0
179

Ambasadorul Estoniei în Ucraina, Kaimo Kuusk, a declarat că Rusia amenință Estonia și are planuri militare împotriva ei.

Rusia amenință Estonia (țară NATO) și are planuri militare împotriva țării, dar Tallinn va continua să ofere asistență militară Ucrainei, care se opune invaziei rusești și apără efectiv statele baltice pe teritoriul său.

Kaimo Kuuska subliniază că Estonia nu va înceta niciodată să ajute Ucraina, având valori democratice comune, precum și pentru propria sa securitate.

“Am decis că nu vă vom lăsa niciodată singuri. De asemenea, nu vom părăsi nici alți prieteni care sunt, de asemenea, victime ale agresiunii. Suntem foarte pragmatici, de fapt. Suntem mici, dar vrem să spunem că suntem compacți. Știm că apărarea noastră începe de la Donbas ”, a spus ambasadorul, potrivit Ukrinform.

Având în vedere produsul intern brut (PIB), Estonia a promis cea mai mare asistență pentru Ucraina dintre toate țările lumii, mai notează sursa citată.

Ambasadorul Estoniei în Ucraina: „Rușii au planificat exerciții pe care vor să le organizeze”

Kuusk a adăugat că țara sa este gata să împartă alimente și arme “cu prietenii noștri care ne protejează de fapt”.

″Știm că Rusia are planuri militare împotriva noastră. Au planificat exerciții pe care vor să le organizeze. Așa că nu trebuie să așteptăm. Noi furnizăm arme Ucrainei, iar fiecare rachetă Javelin care lovește un tanc rusesc face ca amenințarea împotriva noastră să fie mai mică”, a precizat diplomatul estonian.

Reamintim că statele baltice intenționează să continue să își mărească bugetele pentru apărare – cel puțin până la 2,5% din produsul intern brut (PIB). Finanțarea suplimentară va contribui la accelerarea consolidării capacităților în domenii-cheie, inclusiv a proiectelor baltice comune.

Letonia, Lituania și Estonia vor continua să coopereze în cadrul achizițiilor comune pentru a consolida apărarea aeriană a statelor baltice. De asemenea, sunt în curs de elaborare proceduri comune pentru ca aceste state să își poată oferi reciproc asistență militară și non-militară.

Sursa: Mediafax