2021: Peste 11.000 de copii au fost victimele unor abuzuri / Peste 1.000 au fost abuzuri sexuale

0
207

Datele publicate de Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii spune că în primele nouă luni ale anului trecut au fost înregistrate 1.019 cazuri de abuz sexual asupra copiilor, 128 de băieţi şi 891 de fete, dintre care 379 în mediul urban şi 640 în mediul rural, arată Salvaţi Copiii într-un comunicat transmis joi.

În 795 dintre cazuri s-a iniţiat urmărirea penală a agresorului, iar 607 cazuri au fost închise.

În total, în primele nouă luni ale anului trecut s-au înregistrat 11.903 cazuri de abuz, neglijare şi exploatare a copiilor, faţă de 12.898 cazuri, înregistrate pe parcursul anului 2020.

Organizaţia anunţă, în acest context, dezvoltarea unui centru-pilot Barnahus în Bucureşti, bazat pe un model integrat de servicii de evaluare psihologică şi medicală, audiere şi protecţie a copiilor victime ale abuzului sexual şi victime ale violenţei domestice. Proiectul este implementat în perioada martie 2022 – august 2023.

În urma proiectului, 100 de copii victime ale abuzului sexual şi violenţei vor beneficia de servicii integrate oferite în cadrul centrului-pilot, 500 de copii vor fi instruiţi pentru îmbunătăţirea nivelului de conştientizare privind combaterea tuturor formelor de abuz, iar 180 de specialişti din rândul autorităţilor locale şi centrale vor fi informaţi cu privire la protejarea drepturilor copiilor victime ale abuzului sexual şi violenţei prin evitarea retraumatizării copiilor şi a importanţei unei abordari multidisciplinare în furnizarea de servicii către copiii abuzaţi.

O caracteristică cheie a instituţiilor care funcţionează după modelul Barnahus este aceea că sunt incluse şi autorităţile naţionale, la fel ca serviciile sociale, sistemul de sănătate, cel pentru protecţia copilului şi cel judiciar.

 

Sursa: Libertatea Zilei