Câte persoane se internează zilnic din cauza Covid? Rafila: Gradul de ocupare al paturilor este de 16%

0
379

Ministrul Sănătății spune că 16% dintre paturile destinate pacienților Covid-19 sunt ocupate la nivel național. Rafila, a declarat, vineri, că numărul de cazuri noi internate zilnic din cauza Covid-19 în spitale este 2-2,5%, ceea ce înseamnă 200-250, la un număr zilnic momentan de 10.000 de persoane confirmate pozitiv cu Sars-CoV-2.

„Ceea ce observăm este că numărul de cazuri internate din numărul de cazuri noi înregistrate zilnic se situează în jurul valorii de 2-2,5%. Cam atâția se internează în fiecare zi în plus 200-250 de persoane internate în spitale, cu toate că înregistrăm cifre foarte mari la nivelul cazurilor confirmate, care ne apropie de 10.000 de persoane zilnic”, a declarat vineri Alexandru Rafila în cadrul unei conferințe de presă la Ministerul Educației.

Potrivit cifrelor comunicate de ministrul Sănătății, cel mai mare grad de ocupare a paturilor este în județul Suceava-34%. Pe locul următor este Cluj-28%, în timp ce București și Ilfov au fiecare 16%. Media națională de ocupare a paturilor destinate infecției Covid-19 este de 16%, a precizat Alexandru Rafila.

„Încercăm să ținem școlile deschise, dar nu cu orice preț… În funcție de evoluția pandemică, dar și de particularitățile noi Omicorn… Această boală are o transmisibilitate foarte mare”, a explicat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Ministerul Sănătății și Ministerul Educației au decis să modifice modul de organizare a cursurilor școlare în timpul valului Omicron al pandemiei. Astfel, toate unitățile școlare dintr-un județ vor fi închise dacă unitățile medicale județene vor avea ocupate paturile ATI în proporție de 75%.

Situația va fi prezentată pe site-urile DSP și ale inspectoratelor școlare. În fiecare zi de joi se va decide modul de organizare a cursurilor în săptămâna următoare.

„Suntem încă departe de acest scenariu… pe măsură ce un județ se va apropia de pragul de 75%, acest lucru va fi cunoscut prin informații publice”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Sursa: Libertatea Zilei