ANPC, sfaturi importante pentru români: La ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm jucării, alimente, haine și produse cosmetice

0
261

Autoritatea Națională Pentru Protecția Consumatorilor a transmis mai multe sfaturi și recomandări despre cum ar trebui făcute cumpărăturile în pragul sărbătorilor.

E o perioadă agomerată, în care mulți români se înghesuie să cumpere alimente și cadouri. Așa că ANPC a ținut să vină cu o serie de recomandări și avertismente.

ANPC, sfaturi pentru cumpărături

În privința alimentelor, ANPC îi sfătuiește pe români să analizeze atent aspectul, culoarea și mirosul produselor. Ei n-ar trebui să cumpere din locuri neautorizate deoarece comerciantul nu poate să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nici nu poate elibera bon de casă. Cumpărătorii mai trebuie să fie atenți la modul de etichetare a produselor din carne, să evite produsele preambalate neetichetate sau pe cele pe care nu e înscrisă data durabilității minimale.

Cei care cumpără jucării trebuie să fie atenți la instrucțiunile de utilizare, la avertismentele specifice și la grupa de vârstă pentru care e recomandată jucăria.

La rândul lor, articolele textile trebuie să conțină eticheta cu compoziţia fibroasă, procentul în greutate al fiecărei fibre, dar și instrucţiunile de întreţinere. Dacă hainele sunt comercializate sub numele unor mărci celebre, dar prețurile sunt suspect de mici, există riscul ca acestea să fie contrafăcute.

În cazul produselor cosmetice, trebuie observată eticheta și simbolul specific, PAO, unde e menționată perioada după deschidere în care produsul poate fi folosit în siguranță.

„Aspectelor precum documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanță), achiziționarea exclusiv din magazine sau raioane specializate, calitatea ambalajului sau data minimă de durabilitate trebuie acordată o atenție maximă, întrucât reprezintă informații generale, prezente pe orice produs, indiferent de gamă”, a transmis ANPC.

Ce spune Mihai Culeafă, președintele ANPC

„Acestea sunt doar câteva dintre avertismentele menite să vă țină la distanță de orice soi de neplăceri, cu atât mai mult cu cât, de sărbători, cu toții ne dorim să fim sănătoși, alături de familie, nu într-un spital. Dacă ar fi să trag o concluzie, aș spune că mi-aș dori să fim mai responsabili în aceste zile, astfel încât să avem parte de sărbători în pace” , a transmis președintele ANPC, Mihai Culeafă.

În cazul jucătoriilor, acesta a avertizat asupra celor tip slime, care conțin substanțe care pot fi toxice dacă sunt ingerate.

Culeafă a ținut să le mulțumească românilor pentru sesizările primite în ultima perioadă.

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.