Rafila: Certificatul digital Covid trebuie să devină operaţional înainte de o creştere abruptă a numărului de cazuri

0
293

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că există la nivelul INSP o variantă tehnică privind certificatul digital Covid, care urmează să fie dezbătută în cadrul coaliției.

Rafila a mai spus că e nevoie ca măsurile autorităților „să frâneze răspândirea variantei Omicron”, iar documentul ar trebui introdus înainte de o nouă creștere a numărului de cazuri de infectare cu Covid-19.

El a menţionat că această variantă va fi dezbătută în cadrul coaliţiei, urmând să fie luată o decizie politică. Rafila a apreciat că documentul ar trebui să devină operaţional înainte să existe „o creştere abruptă a numărului de cazuri”.

„Nu pot să dau orizont de timp. Decizia este de natură politică, el (certificatul Covid – n.r.) trebuie votat în Parlament. Acest document trebuie să fie operațional înainte de o creștere abruptă a numărului de cazuri”, a spus ministrul.

În contextul în care în România a fost confirmat primul caz de infectare cu Omicron la o persoană care nu a călătorit în afara ţării, ministrul Sănătăţii a precizat că măsurile adoptate vizează mai degrabă „frânarea”, „întârzierea” răspândirii acestei variante.

„Măsurile care se iau sunt de frânare, nu de întârziere a acestei tulpini. Vom avea îmbolnăviri cu transmitere în comunitate, important e când se va întâmpla acest lucru și poate mai important să vedem care este evoluția formelor clinice de boală, pentru că sunt incerte. La populația tânără activă, formele de boală sunt ușoare, marea lor majoritate, dar vedem că îmbolnavirea afectează și persoane vaccinate, pentru că din cei infectați aproape toți au fost vaccinați. Dar evoluția clinică a fost fost bună în cazul acestora”, a mai spus Rafila.

El a reamintit că, potrivit punctului de vedere al OMS, vaccinarea, ca unică măsură, nu este suficientă în combaterea pandemiei şi că sunt necesare şi alte măsuri pentru a încetini transmiterea SARS-CoV-2.

Sursa: Mediafax