Samsarii de mașini, verificați de poliție

0
324

Marți polițiștii efectuează zeci de percheziții în București și în 12 județe la persoane suspectate că ar fi vândut pe piaţa internă aproximativ 3.000 de autoturisme second-hand achiziţionate din UE fără a plăti taxele.

Conform Poliției Române, sunt puse în aplicare 60 de mandate de percheziție la locuințele unor persoane suspectate de spălare a banilor, în formă continuată, evaziune fiscală în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi uz de fals în formă continuată.

Perchezițiile au loc în București şi în județele Argeș, Brașov, Buzău, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Ilfov, Ialomița, Olt, Vâlcea și Vrancea.

Potrivit sursei citate, în perioada iulie 2019 – martie 2020 persoanele vizate ar fi comercializat, pe piaţa internă, aproximativ 3.000 de autoturisme second-hand, achiziţionate din spaţiul intracomunitar, prin intermediul unor societăți comerciale, fără ca operaţiunile respective să fie înregistrate, în mod corect, în evidenţele contabile şi fiscale ale acestora.

Vehiculele second – hand achiziţionate de la furnizorii intracomunitari ar fi fost aduse în ţară și comercializate, prin intermediul unor site-uri specializate, către diverse persoane, cu eludarea obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat, iar sumele obţinute în mod ilicit ar fi fost integrate într-un circuit financiar aparent legal.

În perioada 2019 – 2020, ar fi fost întocmite mai multe contracte de creditare sau cesiune, fictive, prezentate unor instituții și operatori economici, în scopul ascunderii originii evazioniste a fondurilor și pentru inducerea în eroare a organelor de urmărire penală și fiscale, mai spun anchetatorii.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat la aproximativ 6 milioane de euro.

Sursa: Libertatea Zilei