Expertul american oficial dr. Fauci consideră că varianta Delta este cea periculoasă, nu Omicron

0
267

Varianta Omicron a coronavirusului va fi mai puţin periculoasă decât cea Delta, a apreciat joi dr. Anthony Fauci, şeful Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID) din SUA, principalul consilier pe probleme de sănătate al preşedintelui american Joe Biden, într-un interviu citat de dpa.

Versiunea Delta rămâne „problema reală” a americanilor iarna aceasta, a declarat Fauci joi pentru editura de presă McClatchy.

„Lumea continuă să vorbească despre un val de iarnă cu Omicron – încă avem peste 100.000 de cazuri pe zi”, a mai spus el, referindu-se la Delta. „Avem în jur de 50.000 de oameni în spitale. Avem aproape 1400 de decese pe zi. Cred că ar trebui într-adevăr să ne concentrăm mai bine asupra problemei noastre reale, iar problema noastră reală acum este Delta”.

În Statele Unite se constată deja o nouă creştere a numărului de cazuri, a informat expertul, anticipând o creştere a numărului de cazuri de COVID-19 în timpul iernii. El a avertizat că 60 de milioane de americani nu sunt încă vaccinaţi şi a recunoscut că nu îşi explică de ce o parte atât de mare din populaţie nu şi-a făcut un vaccin. „Este foarte supărător”, a adăugat el.

„Este într-adevăr o situaţie nefericită şi un comentariu trist despre ţara noastră că avem o epidemie istorică, care a omorât deja peste 780.000 de americani, iar cel puţin cinci milioane şi poate de două ori pe atâţia în toată lumea şi din motive inexplicabile – dar poate explicabile prin ideologia politică, faptul că avem oameni care refuză să se vaccineze”, a apreciat Fauci.

Coronavirusul Omicron pare mai capabil să ocolească imunitatea existentă decât Delta, care încă este dominant în numărul de cazuri din întreaga lume. Fauci a afirmat că datele publicate săptămâna aceasta de companiile farmaceutice Pfizer şi BioNTech privind eficacitatea împotriva Omicron a trei doze din vaccinul pe care îl produc înseamnă „veşti bune”.

Spitalizările din Africa de Sud reprezintă de asemenea indicii preliminare că varianta Omicron este mai puţin gravă, „cel puţin nu şi mai gravă” potrivit lui Fauci. Raportul dintre numărul de cazuri şi cel de internări este mult mai mic decât înainte, iar durata internărilor este mult mai mică.

Dacă Omicron se va dovedi mai puţin grav, dar mult mai transmisibil decât Delta, „până la urmă numărul de persoane grav bolnave ar putea fi acelaşi”, a apreciat şeful NIAID. „Dacă într-adevăr este mult mai transmisibil, doar numărul de persoane infectate ar putea supracompensa natura pozitivă a gravităţii sale reduse”, a explicat el. „Dacă ai ceva care are un nivel de infectare redus şi o gravitate ridicată, ar putea fi echivalent cu ceva care are un grad extins de infectare şi un grad mic de gravitate”.

Datele demografice din Africa de Sud, unde oamenii de ştiinţă obţin deocamdată cele mai bune date despre Omicron, sunt însă prea diferite de cele din SUA pentru a permite comparaţii directe, a recunoscut Fauci. În Africa de Sud este dominant Omicron, dar asta nu înseamnă că se va ajunge în aceeaşi situaţie în Statele Unite. Varianta Beta a produs un val uriaş de cazuri printre sud-africani, dar aproape nu s-a înregistrat la americani.

Până acum, versiunea Omicron a coronavirusului a fost identificată în 57 de ţări, inclusiv în SUA.

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.