Se află România în pericol de a rămâne fără necesarul de gaze naturale? Declarațiile ministrului Energiei

0
540

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, marți, că România nu este în pericol să rămână fără necesarul de gaze naturale când temperaturile vor atinge cele mai scăzute valori în această iarnă, deoarece extracția de gaze naturale din depozite este mai mare ca anul trecut.

 Totodată, premierul Nicolae Ciucă a afirmat nu există semnale că alţi mari producători s-a afla în situaţia Azomureş, care a anunţat că opreşte temporar producţia din cauza preţului ridicat la gaze şi energie electrică.

Întrebat dacă poate fi asigurată aprovizionarea cu gaze naturale a marilor consumatori în februarie, lună în care anul trecut consumul a fost mare, având în vedere că nu se mai importă din Ucraina, ministrul Energiei a răspuns:

„Iarna aceasta va fi ca și iarna trecută, ca și acum două ierni, ca și acum trei ierni, pentru că aceeași capacitate de extracție, ba din contră, mai mare o avem acuma de gaze naturale din depozite decât iarna trecută. Singura diferență e că nu se mai rezervă anticipat capacități de interconectare, de intrare, iar după părerea noastră și a altor colegi de-ai mei din statele membre (UE) este că este o modalitate de a sensibiliza piața și a ține prețul sus”.

Virgil Popescu spune că România nu importa gaze prin Isaccea, ci prin Negru Vodă și prin Ungaria. „Nu vorbim de Ucraina. Negru Vodă are suficientă capacitate”.

„Cu toții știm motivul creșterii gazelor naturale. Este o speculație pe piața gazelor naturale făcută de către Federația Rusă prin Gazprom. S-au redus livrările prin Ucraina. Se presează operaționalizarea conductei Nord Stream 2. Noi estimăm că după perioada de iarnă, odată cu probabil pornirea conductei Nord Stream 2 prețurile vor scădea. Așa se vede și pe piața Futures a contractelor de vânzare de gaz pe bursele europene. Prețurile sunt la jumătate pentru primăvară, vară și chiar iarna anului viitor”, a mai declarat Popescu.

 

Sursa: Mediafax