Emilian Imbri, în contextul variantei Omicron: Un vaccin este bine-venit, indiferent că îți dă o protecție de 20% sau de 50%

0
258

Dr. Emilian Imbri a declarat, luni dimineață, că un vaccin este bine-venit chiar și dacă oferă o protecție de doar 20%, având în vedere că aduce niște avantaje.

Întrebat dacă e posibil să crească dorința de vaccinare odată cu apariția variantei Omicron, medicul a spus: „Este posibil să crească dorința de vaccinare, doar că la noi acest lucru ar fi posibil doar în cazul în care ne vom convinge noi că este periculoasă această nouă tulpină, deci niciodată românul, ca să spun mai limpede așa, n-o să ia o decizie decât după ce cântărește el singur niște lucruri. Pentru că așa am reușit să îi determinăm să cunoască compoziția chimică a vaccinurilor, să vadă și să studieze, și să zică, `păi dacă numai 30% îmi oferă protecție, păi de ce să mă vaccinez`, (…) vedeți? Lucrurile sunt percepute diferite”.

Emilian Imbri spune că vaccinul este bine-venit chiar dacă oferă o imunitate mai redusă.

„Un vaccin este bine-venit, indiferent că îți dă 30%, 20%, 50%, îți oferă niște avantaje. La vârsta mea și toți cei de vârsta mea ar trebui să se gândească că cel mai performant vaccin care poate să asigure o protecție, sau nu o protecție, o eficiență de 90%, după vârsta de 60 de ani, răspunsul organismului la astfel de stimuli este de până în 25% – 30%. Cu toate acestea, eu personal mă vaccinez pentru că îmi folosesc și aceste mici lucruri pe care mi le conferă vaccinul”, a explicat el.

Medicul a atras atenția că România încă se confruntă cu varianta Delta.

„Avem o pandemie mondială, dar în țara noastră există o tulpină, Delta. Tulpina aceasta este încă în proporție – spuneau specialiștii – de 90% și ceva, este cea care circulă și dă boala respectivă. Noi nu am reușit să stingem acest focar. Să stingi înseamnă să termini, să elimini, să scapi de transmiterea acestei tulpini. Deci e stupid să te pregătești să te pregătești să primești Epsilon și tot așa, toată viața… Probabil că toată viața așa vom face. Noi, dacă nu reușim – și n-am reușit – prin vaccinare, că nu mai așa se poate face treaba, că în rest o să fie tot timpul mici focare de unde vor putea să se extindă dacă nu reușim să facem treaba asta, atunci ce facem – îi așteptăm pe epsiloni cu Delta în casă și să îi lăsăm să se amestece între ei și să ne infecteze când unii, când alții sau ambii la un loc”, a adăugat Emilian Imbri.

Emilian Imbri susține că în 10-15 ani, „printr-o infectare continuă, permanentă și primită cu mult interes de poporul nostru”, s-ar putea să se creeze o imunitate încrucișată.

„Mai vine după Epsilon, să zicem, și altă tulpină. Eh, toate amestecurile acestea de tulpini, la un moment dat, s-ar putea, printr-o infectare continuă, permanentă și primită cu mult interes de poporul nostru, să creeze în timp, în 10-15 ani, o imunitate încrucișată. E greu să vă explic, și eu am înțeles târziu, despre treburile acestea, însă vreau să vă spun iarăși un lucru – până se întâmple chestia asta, adică să lăsăm pe toți să ne imunizăm de turmă așa, la grămadă și să scape cine poate, pierderile de vieți omenești vor fi foarte mari”, a continuat medicul.

 

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.