CNCAV: După prima doză cu AstraZeneca, rapelul se poate face cu vaccin ARN mesager, fără recomandare medicală specială

0
256

Persoanele care au făcut prima doză de vaccin împotriva COVID-19 cu AstraZeneca pot face rapelul cu un vaccin ARN mesager, fără recomandare medicală specială, precizează CNCAV.

Potrivit sursei citate, se permite vaccinarea cu un alt tip de vaccin pe bază de ARN mesager, la doza a doua, pentru toate persoanele care au fost vaccinate cu prima doză de Vaxzevria/AstraZeneca și care optează pentru schimbarea vaccinului, iar în acest caz nu este nevoie de recomandare medicală specială.

Totodată, autoritățile reamintesc următoarele lucruri:

-Vaccinarea persoanelor care au trecut prin infecție cu SARS CoV-2 nu este contraindicată; în aceste situații vaccinarea poate fi inițiată după vindecare.

-În conformitate cu RCP-ul fiecărui tip de vaccin, intervalul maxim între doza 1 și doza a-2-a este:

până la 42 de zile pentru vaccinul Moderna;

până la 42 de zile pentru vaccinul Pfizer BioNTech;

până la 12 săptămâni pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca).

-În situația depășirii intervalelor menționate, nu se va refuza vaccinarea, aceasta se va face prin prezentare directă într-un centru de vaccinare, fără programare prealabilă.

-Dacă o persoană dezvoltă infecție cu SARS CoV-2 după administrarea dozei 1 de vaccin împotriva COVID–19, aceasta va putea fi vaccinată după vindecare, prin continuarea schemei inițiale de vaccinare cu același produs, adică se va administra doar doza a-2-a.

-Vaccinarea împotriva COVID-19 este recomandată inclusiv femeilor gravide, care alăptează, care încearcă să rămână însărcinate acum sau care ar putea rămâne însărcinate în viitor. Oricare dintre vaccinurile COVID-19 care dețin autorizație de punere pe piață pot fi administrate gravidelor sau femeilor care alăptează.

Sursa: Mediafax