Classical Christmas Market, primul târg de sărbători la Opera Naţională Bucureşti

0
357

Classical Christmas Market, primul târg de sărbători de la Opera Naţională Bucureşti, va avea loc în perioada 3 – 31 decembrie, în aer liber, pe esplanadă.

Opera Naţională Bucureşti şi Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, alături de Programul Naţional Cantus Mundi au anunţat joi organizarea primului târg de Crăciun din România care va pune în valoare, în exclusivitate, muzica simfonică a sărbătorilor de iarnă – „Classical Christmas Market”.

Pentru prima dată în istoria sa de o sută de ani, Opera Naţională Bucureşti va găzdui un târg de Crăciun.

Classical Christmas Market va fi deschis publicului în perioada 3 – 31 decembrie 2021, în aer liber, pe esplanada ONB. Accesul va fi gratuit.

Târgul va oferi vizitatorilor, de orice vârstă, o ofertă diversă, atractivă şi în acelaşi timp instructivă, prezentată într-o scenografie impresionantă, se arată într-un comunicat remis News.ro.

„Classical Christmas Market” va fi amenjat pe o suprafaţă de 12.000 metri pătraţi şi va conţine decoruri şi activări, desfăşurate în jurul patinoarului, atracţia principală a târgului.

Publicul se va putea bucura şi de scena specială a colindătorilor, pregătită pentru spectacolele şi concertele copiilor din Programul Naţional Cantus Mundi şi nu numai, de Ateliere Spiriduşilor şi workshopuri pentru copii, de „zboruri” cu sania deasupra patinoarului, plimbări cu Express-ul OCC – trenuleţul partenerilor de la Opera Comică pentru Copii, dar şi cu trăsura cu cai, de tradiţionalele căsuţe cu bunătăţi de sărbători şi multe surprize.

Pe parcursul târgului, în sala mare a Operei vor avea loc mai multe reprezentaţii eveniment: premiera spectacolului centenar „Lohengrin” de Wagner (regia Silviu Purcărete – 8, 10 şi 12 decembrie), Seara Tinerilor Coregrafi (14 decembrie),  spectacolul de balet „Spărgătorul de nuci” de Ceaikovski (15, 18, 23 şi 29 decembrie), spectacolul „La Traviata” de Verdi (19 şi 22 decembrie), „Nunta lui Figaro” de Mozart (18 decembrie) şi „La Bohème” de Puccini (29 decembrie) – organizate de Opera Naţională Bucureşti, precum şi spectacolul de Crăciun al Corului Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, intitulat „Pe drumul Crăciunului” (16, 17 decembrie).

Opera Naţională Bucureşti, instituţie aflată în subordinea Ministerului Culturii, este cea mai importantă scenă dedicată spectacolului muzical şi coregrafic din România. Instituţionalizată în 1921, ONB a fost constituită pe fondul existenţei pe teritoriul României, încă din 1885 a Companiei Opera Română înfiinţată de George Stephănescu, ce îşi desfăşura spectacolele pe scena Teatrului Naţional. Prima reprezentaţie oficială a avut loc pe 8 decembrie 1921, cu spectacolul „Lohengrin” de Richard Wagner, prilej cu care compozitorul George Enescu s-a aflat la pupitrul dirijoral, dorind astfel să sublinieze sprijinul şi implicarea sa efectivă în realizarea acelui moment istoric în cultura neamului românesc. În acest an, pe 8 decembrie, este programat spectacolul centenar, cu acelaşi titlu, în regia lui Silviu Purcarete cu o distribuţie de renume internaţional.

Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” este o emblemă a vieţii muzicale româneşti şi universale. Din momentul înfiinţării sale, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin (1925 – 2011), Corul Madrigal a susţinut peste 4.600 de concerte în întreaga lume, impunându-se astfel ca un adevărat brand de ţară. Este unul dintre etaloanele mondiale ale muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renaşterea europeană, muzica bizantină şi creaţia contemporană românească şi universală. În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace şi Securitate. După 58 de ani de activitate neîntreruptă, instituţia publică de concerte de importanţă naţională, aflată în subordinea Ministerului Culturii din România, îşi continuă parcursul său de diplomaţie culturală, fiind unul dintre cele mai longevive şi apreciate ansambluri corale europene.

Din anul 2011, Corul Madrigal derulează Programul Naţional Cantus Mundi, cel mai mare program de integrare socială prin muzică a copiilor din România, iniţiat de maestrul Ion Marin, care reuneşte în prezent peste 1.680 de coruri şi peste 60.000 de copii din ţară şi diaspora.

Sursa: Libertatea Zilei