Un an de la incendiul din Spitalul Județean Piatra Neamţ. Ce s-a întâmplat în urma tragediei?

0
283

S-a împlinit un an de la incendiul din Piatra Neamţ când Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean a ars în totalitate. Momentan nu a fost trasă nicio concluzie.

Între timp au avut loc peste 100 de audieri, 18 expertize medico-legale, 6 expertize genetice și 5 percheziţii informatice.

Asociaţia „Dăruieşte viaţă” arată că, la un an de la incendiul de la Piatra Neamţ nu există „nicio concluzie”. Reprezentanţii asociaţiei adaugă că Secţia ATI modulară realizată din donaţii şi sponsorizări a fost finalizată în 26 de săptămâni.

„Un an de la incendiul din Piatra Neamţ când Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean a ars în totalitate. 10 oameni şi-au pierdut viaţa în acea noapte. Un spital judeţean a rămas fără inimă şi a funcţionat doar cu câteva paturi de terapie intensivă improvizate pe alte secţii. Ce s-a întâmplat de atunci până acum? Conform relatărilor media, mii de documente au fost ridicate de la spital. Peste 100 de audieri. 18 expertize medico-legale. 6 expertize genetice. 5 percheziţii informatice. Nicio concluzie”, au scris reprezentanţii Asociaţiei „Dăruieşte viaţă”.

Aceştia au adăugat că Spitalul Modular ATI Piatra Neamţ a fost amenajat în 26 de săptămâni.

„În 26 de săptămâni, am construit Spitalul Modular ATI Piatra Neamţ, alături de +10.500 donatori şi +400 companii. Din septembrie, funcţionează la capacitate maximă. 176 de pacienţi în stare gravă au beneficiat de îngrijire medicală la standarde europene, iar 38 de cadre medicale lucrează aici în condiţii de siguranţă. #aşaseface un Spital Modular, cu centrală de tratare a aerului, platformă de gaze medicale, sistem de alertă în caz de incendiu etc.”, a arătat Asociaţia.

Asociaţia ”Dăruieşte viaţă” a finalizat, în iulie, Secţia ATI modulară de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, după o investiţie de peste 2,7 milioane de euro, realizată din donaţii şi sponsorizări. Secţia modulară a fost predată unităţii medicale. Secţia ATI a spitalului a fost distrusă în incendiul din noiembrie 2020, iar spitalul funcţiona cu doar şase paturi ATI.

La 14 noiembrie 2020, în jurul orei 18:30, a izbucnit un incendiu în secția ATI COVID-19 a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț. În urma incendiului au murit zece persoane și au fost rănite alte patru, inclusiv doi medici.

 

 

 

 

Sursa: Libertatea Zilei