Vești proaste de la Valeriu Gheorghiță: Valul patru nu s-a dus!

0
366

Valul patru al pandemiei COVID-19 nu s-a încheiat iar în următoarea perioadă e puțin probabil să avem o evoluție favorabilă, având în vedere că începe sezonul rece, pe de o parte, și că mulți elevi s-au întors fizic la școală, pe de altă parte, spune coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

„Valul patru nu s-a dus, sub nicio formă nu s-a dus. Ne uităm în multe ţări europene – Germania, Franţa, Marea Britanie, Danemarca – asistăm la o creştere a numărului de cazuri. Diferenţa este că acolo nu se regăsesc cazuri severe şi cazuri care au nevoie de terapie intensivă, tocmai pentru că au o rată foarte mare de vaccinare, spre deosebire de noi.

Noi tocmai ce astăzi am început şi şcolile cu prezenţă fizică, acolo unde s-a început cu prezenţă fizică, suntem în plin sezon rece şi evident că lucrurile vor continua şi ne aşteptăm că crească, dar acest lucru îl vom observa în următoarele două săptămâni. Nu avem niciun motiv să credem că evoluţia va fi una favorabilă în perioada următoare şi cred că trebuie să învăţăm ceva din această experienţă pentru că, totuşi, 240 de decese într-o zi este enorm. Nu putem să spunem că este mai bine, nu este deloc mai bine. Niciun deces pe care îl putem preveni nu este tolerabil. Nu putem să acceptăm acest lucru.

4.000 de cazuri noi pe zi este enorm pentru un sistem medical în care în momentul de faţă sunt peste 1.870 de pacienţi în terapie intensivă. Practic, orice caz grav în plus reprezintă, în momentul de faţă, o problemă reală pentru sistemul medical. Nu este normal şi firesc să mai avem niciun caz de deces pe care altfel l-am putea preveni şi cred că acest lucru este foarte important să înţelegem. Faptul că ne uităm la cifre şi trecem atât de uşor peste această situaţie este de neînţeles. Sunt oameni care au murit în ultimele 24 de ore din cauza unei boli pe care altfel o putem preveni”, a declarat Valeriu Gheorghiță la Digi24.

 

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.