Vaccinarea anti-Covid cu serul Pfizer/BioNTech, recomandată pentru copiii cu vârste între 5 și 11 ani

0
232

Un comitet de experţi americani s-a pronunţat în favoarea vaccinării copiilor cu vârsta cuprinsă între cinci şi 11 ani cu vaccinul împotriva covid-19 ale Pfizer-BioNTech.

Se preconizează o autorizare a vaccinării anticovid a celor aproximativ 28 de milioane de copii din Statele Unte, relatează AFP.

Avizul acestui comitet este doar consultativ, însă Agenţia americană a medicamentului (FDA) nu îi dă curs doar arareori.

În cazul în care FDA autorizează vaccinarea cu Pfizer-BioNTech a acestei categori de vârstă, imunizarea poate începe la începutul lui noiembrie.

Acest comitet, alcătuit din oameni de ştiinţă independenţi – imunologi, experţi în boli infecţioase, în pediatrie, între altele – a trecut în revistă marţi datele culese de Pfizer şi autorităţile sanitare.

După o zi de discuţii, transmise în direct pe Internet, membrii comitetului au apreciat că beneficiile vaccinării copiilor în vârstă de 5-11 ani sunt mai importante decât riscurile – cu 17 voturi ”pentru” şi o abţinere.

Copiii ”sunt departe de a fi ocoliţi de pagubele covid-19”, a declarat Peter Marks de la FDA.

În rândul copiilor în vârstă de 5-11 ani s-au înregistrat 1,9 milioane cazuri de covid-19 de la începutul epidemiei în Statele Unite, peste 8.300 de spitalizări şi 100 de morţi dn cauza covid-19, a precizat el.

Copiii care iau virusul pot dezvolta un sindrom inflamatoriu multisistemic pedatric (MIS-C) sau un ”covid lung”.

Sursa: Libertatea Zilei