Ultima oră! Unde se află acum omul de afaceri Dragoș Săvulescu

0
256

Ministerul Justiţiei a anunțat sâmbătă că o instanţă din Grecia a respins predarea omului de afaceri Dragoş Săvulescu, arestat în urmă cu o lună pe insula Mykonos, pentru a fi adus în România.

Presa albaneză scrie că Săvulescu și soția lui s-au întors în Italia.

Presa albaneză, țară de unde este originară soția lui Dragoș Săvulescu, modelul Angela Martini, scrie că afaceristul a plecat în Italia după ce instanța din Grecia a respins aplicarea mandatului european de arestare.

„Suntem bucuroși că instanța din Grecia a admis că nu trebuie să fiu extrădat și că am dreptul să mă întorc în Italia. Deși ultimele săptămâni au fost un iad, arestarea mea în Mykonos a dovedit din nou că autoritățile române sunt dispuse să abuzeze legile italiene și europene, încercând să pună în aplicare un mandat acolo unde nu au autoritate să o facă”, a declarat el, potrivit site-ului albanez Politiko.

Curtea de Apel București a emis un mandat european de arestare pe numele lui Săvulescu, după ce a fost condamnat definitiv la cinci ani şi jumătate de închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri. Ministerul afirmă că nu are atribuții directe în aplicarea unui mandat european de arestare, ci de organ de legătură între autoritățile judiciare.

„Instanța din Republica Elenă a respins miercuri, 08.09.2021, cererea de predare a persoanei condamante Săvulescu Emil-Dragoș, arestat provizoriu la data de 9 august 2021, în vederea executării mandatului european de arestare emis de către Curtea de Apel București, în baza unei hotărâri judecătorești definitive de condamnare. Informarea oficială este transmisă de către autoritățile competente elene autorității judiciare române emitente (Curtea de Apel București) în conformitate cu dispozițiile articolului 22 din Decizia-cadru nr. 584/2002 privind mandatul european de arestare și procedurile de predare între statele membre.

Ministerul Justiției nu deține o informare oficială în acest sens. Instanța din statul de executare are obligația de a informa autoritatea judiciară emitentă și nu autoritatea administrativă”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Justiției.

Ministerul mai arată că nu are atribuții în punerea în aplicare a unui mandat european de arestare, ci doar asigură legătura, dacă este cazul, între autoritățile judiciare naționale.

Sursa: Libertatea Zilei