Ion Caramitru a fost înmormântat, vineri, cu onoruri militare, pe Aleea Actorilor din Cimitirul Bellu. La ceremonie, alături de familie, colegi, prieteni şi admiratori şi-au luat rămas-bun de la artist cu aplauze. Pe treptele Teatrului Naţional Bucureşti, publicul l-a aplaudat şi a aruncat flori.
Înainte de a ajunge la Cimitirul Bellu, după slujba de la Biserica Visarion, cortegiul cu trupul neînsufleţit s-a oprit, în jurul orei 12.00, în faţa Teatrului Naţional „I. L. Caragiale” căruia Ion Caramitru i-a dedicat ultimii săi 16 ani de viaţă. Publicul a aplaudat îndelung.
Şi-au luat rămas-bun de la Ion Caramitru la biserică colegii şi prietenii săi Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Marcel Iureş, Ştefan Bănică Jr, Mihai Contantin, Emilia Popescu, Rodica Mandache, George Ivaşcu, Florin Zamfirescu, Mitică Popescu, George Mihăiţă, Horaţiu Mălăiele, Emil Boroghină, Ludmila Patlanjoglu. La slujbă au fost prezenţi: Custodele Coroanei, Margareta, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, vicepremierul Kelemen Hunor, Ana Blandiana, Gigi Căciuleanu, Andrei Pleşu, Stere Gulea, Sanda Manu.
La Cimitirul Bellu, un detaşament al Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul” a prezentat onorul şi s-au auzit salve de puşcă.
Ion Caramitru, unul dintre cei mai mari actori ai generaţiei sale, a încetat din viaţă la vârsta de 79 de ani, duminică, la Spitalul Elias din Capitală.
Ion Caramitru s-a născut pe 9 martie 1942, la Bucureşti. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale, Bucureşti, promoţia 1964, la clasa profesor Beate Fredanov.
A condus din 1990 Uniunea Teatrală din România (UNITER), de care se leagă evenimente ca Festivalul Naţional de Teatru şi gala premiilor UNITER, a valorificat opera eminesciană şi a fost unul dintre cei mai străluciţi interpreţi ai teatrului lui Shakespeare, fiind recunoscut printre cei mai buni zece actori din lume care l-au jucat pe Hamlet.
A jucat zeci de roluri pe scenă şi în filme, a înregistrat mii de minute de poezie şi de teatru radiofonic.
Caramitru primit titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, dar şi Ordinul Soarelui Răsare, cel mai important ordin japonez destinat cetăţenilor străini, acordat în numele Majestăţii Sale Împăratul Japoniei, în 2017, şi Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler, tot în 2017.
Sursa: Libertatea Zilei