Alexandru Rafila: Direcțiile de Sănătate Publică trebuie depolitizate

0
243

Reprezentantul României în Organizația Mondială a Sănătății și deputatul PSD, Alexandru Rafila susține că e necesar ca Direcțiile de Sănătate Publică din România să fie depolitizate.

„Acest sistem trebuie întărit, rolul INSP trebuie revăzut și întărit, trebuie să poată să acopere regional, la nivel național, iar Direcțiile de Sănătate Publică trebuie reprofesionalizate în măsura posibilului și trebuie depolitizate”, a punctat Rafila la Antena3.

Deputatul susține că a numărat câte DSP-uri sunt conduse de persoane care nu au legătură cu sistemul de sănătate.

„16 dintre Direcțiile de Sănătate Public sunt conduse de oameni cu profesii onorabile: ingineri, juriști, economiști, dar care nu au treabă cu sănătatea. Gândiți-vă cum ar fi la direcțiile agricole, să zicem, că aducem niște electroliști. (…) Haideți să încercăm să aducem persoanele potrivite și, mai mult, trebuie să existe un parteneriat cu Universitățile de Medicină și Farmacie din România, încât să se dezvolte un cor profesional de epidemiologi, de microbiologi, de specialiști de sănătate publică, care să poată să gestioneze aceste probleme.

Ne-am trezit acum cu tot felul de așa-ziși specialiști de sănătate publică, care sunt pe la Științe Politice, și care vin în fiecare seară sau de trei ori pe săptămână la diverse posturi și ne spun cum ar trebui să funcționeze sistemul de sănătate. Lucrul ăsta trebuie făcut cu profesioniștii din sănătate și cheia este la Ministerul Sănătății și la parteneriatul cu Universitățile de Medicină și Farmacie, pentru formarea de profesioniști”, a explicat profesorul Alexandru Rafila la Antena 3.

 

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.