Vaccinarea cu a treia doză de ser ant-COVID va începe în curând. Ce trebuie să știe oamenii

Administrarea celei de-a treia doze de vaccin împotriva COVID-19 ar urma să înceapă în România cel mai târziu la începutul lunii octombrie, a anunțat coordonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiță.

Acesta spune că cel mai probabil, cei care s-au vaccinat cu AstraZeneca vor face a treia doză cu un vaccin pe bază de ARN mesager.

„Dacă Agenția Europeană a Medicamentului face această recomandare la început de septembrie, așa cum noi estimăm, cel mai târziu la începutul lunii octombrie vom putea demara această etapă de administrare a celei de-a treia doze”, a spus Gheorghiță, la o emisiune TV.

El a adăugat că oamenii se vor putea programa prin platforma de vaccinare, cum au făcut la primele doze, fie vor putea merge direct la centrele de vaccinare. Condiția este să fi trecut cel puțin 6 luni de la a doua doză și să nu fi trecut prin COVID, deoarece se consideră că anticorpii celor vaccinați și care au trecut prin boală le oferă o protecție imunitară suficientă.

Administrarea celei de-a treia doze va începe cu personalul medical și persoanele din categorii vulnerabile. Apoi vor fi eligibili și cei din alte categorii, a precizat medicul.

„Ne-am gândit să trimitem SMS pentru a încerca să îi aducem la vaccinare mai repede pe cei care sunt vulnerabili, cei care sunt în evidență cu boli cronice. Vom discuta cu colegii de la STS, sunt date care în momentul acesta sunt în analiză”, a spus el.

„Însă nu vreau să uităm faptul că prioritatea rămâne să vaccinăm cât mai multe persoane cu prima doză, cu prima schemă. Cei care se vor prezenta la centrele de vaccinare și care nu au făcut nicio doză vor avea prioritate”, a spus Gheorghiță.

El a precizat însă că sunt doze suficiente pentru ambele categorii.

„Așteptăm o recomandare pentru cei care au făcut prima schemă cu vaccin cu vector viral, foarte probabil cei care au făcut prima schemă cu Astra Zeneca vor primi un vaccin pe bază de ARN mesager la doza a treia”, a spus Gheorghiță.

 

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

Ultimele știri