Cine vor fi vedetele care vor participa la Festivalul „George Enescu”

0
298

Artistele de renume Diana Damrau, Joyce DiDonato, Yuja Wang, Sonya Yoncheva, Khatia Buniatishvili vor fi prezenţe la Festivalul „George Enescu”.

Unele dintre cele mai reprezentative figuri feminine ale muzicii clasice ale momentului revin în faţa publicului românesc la Festivalul Internaţional „George Enescu”

Este vorba despre Diana Damrau şi Joyce DiDonato, două voci care s-au aflat pentru prima dată în România în ediţia din 2019 a Festivalului Internaţional „George Enescu”.

Mezzosoprana americană Joyce DiDonato, impresionată de căldura publicului românesc, va interpreta din nou pe scena Ateneului cu un program de excepţie, iar soprana Diana Damrau va concerta împreună cu Orchestra de Cameră a Filarmonicii Germane din Bremen, dirijată de Jérémie Rhorer.

Una dintre cele mai celebre pianiste ale momentului, Yuja Wang, vine din nou la Festivalul „Enescu”, de data aceasta alături de Orchestra de Cameră Mahler. În premieră, aceasta va susţine un concert şi în Sibiu.

Programul ediţiei jubiliare este bogat în prezenţa unor muzicieni de excepţie: Maria João Pires va încânta din România publicul cu un nou concert mozartian împreună cu Filarmonica Mării Baltice. Pianista va susţine un recital şi la Cluj.

Printre marile nume feminine ale acestei ediţii este şi soprana Sonya Yoncheva, una dintre cele mai apreciate nume ale scenei internaţionale prezentă pentru prima dată în România. Pianista georgiană Khatia Buniatishvili apare din nou pe scena Festivalului alături Orchestra Tonhalle Din Zürich, dirijată de Paavo Järvi.

Violonista Patricia Kopatchinskaja, o prezenţă constantă pe marile scene ale lumii şi a Festivalului, va interpreta la Bucureşti şi la Iaşi Concertul pentru vioară, live electronics şi orchestră, o lucrare scrisă special pentru ea de compozitorul Fred Popovici. De asemenea, ea este prezentă în Festival şi alături de Orchestra Filarmonicii din Londra.

Un element interesant este faptul că Alexandra Dariescu interpretează Concertul pentru pian de Clara Schumann (ultima dată programat în România în anul 2006), lucrarea fiind considerată de specialişti un manifest de mare feminism. Printre numele de excepţie se pot menţiona: violonistele Hillary Hahn, Viktoria Mullova, Carolin Widmann, pianistele Alexandra Siloncea, Lise de la Salle, tânara soprana Regula Mühlemann, precum şi violoncelista americană Alisa Weilerstein.

Recunoscută pentru pasiunea sa pentru muzica lui George Enescu, pianista germană Sina Kloke va avea două apariţii în cadrul acestei ediţii. Cel mai recent album al său, „Enescu Piano Works“, îi este dedicat marelui compozitor şi a fost primit excelent de către specialişti.

Publicul iubitor de muzică clasică se va bucura şi de prezenţa Elenei Muşuc, una dintre cele mai apreciate soprane ale momentului. La finalul lunii martie 2019, Elena Moşuc a reuşit extraordinara perfomanţă de a câştiga „Oscar della Lirica”, cea mai prestigioasă distincţie internaţională a muzicii de operă, echivalentul muzical al Premiilor Oscar pentru cinematografie.

Soprana Rodica Vică revine la Festivalul „Enescu” într-un eveniment deosebit: oratoriul enescian Strigoii, în interpretarea Orchestrei Filarmonice George Enescu sub conducerea drijorală a lui Gabriel Bebeşelea.

Roxana Constantinescu, mezzosoprană cunoscută pentru complexitatea muzicalităţii sale, va fi vedeta lucrării în primă audiţie Te Deum dedicat aniversării celei de-a 25-a ediţii a Festivalului pentru mezzosoprană, cor şi cor de copii, compusă de celebrul José Cura.

Venezueleana Gabriela Montero va fi prezentă în cadrul Seriei Muzica secolului XXI în dublă ipostază de pianistă şi compozitoare, alături de Orchestra Simfonică Bucureşti şi va interpreta Concertul latin pentru pian şi orchestră.

De asemenea, în cadrul aceleiaşi serii, lucrarea unei alte compozitoare contemporane, Julia Wolfe, se află în programul Orchestrei Filarmonicii Mihail Jora din Bacău dirijată de Jessica Cottis, o figură carismatică şi apreciată în domeniu.

O prezenţă inedită şi efervescentă în aceeaşi serie va fi şi acordeonista letonă Ksenija Sidorova care va interpreta lucrarea compozitorului rus Efrem Podgaits în cadrul concertului Orchestrei de Cameră Dogma, la Sala Radio.

În programul Festivalului se regăsesc şi două dintre cele mai apreciate regizoare multimedia din România Carmen Lidia Vidu şi Nona Ciobanu, care au pregătit publicului spectacole incredibile: „Piticul (Der Zwerg)” de Alexander Zemlinsky şi un program special de Stravinsky prezentate în premieră “The Flood” (Potopul) şi “Les Noces” (Nunta), concert susţinut de Orchestra Simfonică Radio Berlin, dirijată de Vladimir Jurowski, respectiv ”Die tote Stadt” de Korngold în versiune concertantă, „Peer Gynt” de Grieg şi „Strigoii” de Enescu.

Agenda Festivalului Internaţional „George Enescu” nu este însă dedicată numai numelor consacrate, ci susţine şi tinerii muzicieni care au câştigat Concursul „Enescu”. Astfel, Yeon-Min Park, câştigătoarea secţiunii de pian a Concursului Enescu 2020/ 2021 va urca pe scena Sălii Palatului cu Orchestra Radiodifuziunii din Berlin dirijată de Vladimir Jurowski. De asemenea, ea va susţine un recital pentru publicul clujean.

De unde pot fi cumpărate biletele pentru Festivalul Enescu

Continuă vânzarea de bilete pentru această ediţie jubiliară a Festivalului. Pregătirile pentru venirea celor peste 3.500 de artişti sunt avansate, în ciuda pandemiei.

Organizatorii reasigură faptul că Festivalul „Enescu” va avea loc în perioada 28 august – 26 septembrie şi că toate concertele se vor desfăşura în condiţii de siguranţă sanitară.

În cazul excepţional în care un concert nu are loc, cumpărătorii îşi vor putea recupera banii pentru biletele la acel eveniment.

Accesul la Sala Palatului şi la Sala Radio se va face cu îndeplinirea condiţiilor sanitare, adaptate la faptul că numărul de locuri ocupate va fi de 70% din capacitatea sălii: distanţare fizică şi purtarea măştii de protecţie.

Organizatorii au decis ca la Ateneu să fie ocupate 100% din locuri şi, din acest motiv, accesul spectatorilor în sală se va face doar pe baza unui act de identitate şi a prezentării unuia dintre următoarele documente: dovadă oficială care atestă vaccinarea anti SARS-CoV-2 (minim 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare)

  • test PCR negativ efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea concertului
  • dovadă medicală a faptului că se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2
  • dovadă rezultat negativ certificat de o unitate medicală al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore înainte de începerea concertului.

De asemenea, aceleaşi condiţii se vor aplica şi pentru accesul la concertele de la Sala Auditorium.

 

Sursa: Libertatea Zilei