Studiu: Riscul de deces din cauza covid-19, mai mare la pacienţi bolnavi de cancer

0
255

Bolnavii de cancer care se îmbolnăvesc şi de covid-19 prezintă ”un risc de mortalitate mai important şi mai precoce”, arată un studiu observaţional efectuat de către Centrul Léon-Bérard, specializat în lupta împotriva cancerului, relatează AFP.

”Pacienţii cu cancer sunt mai fragili atunci când se îmbolnăvesc de covid-19, pentru că prezintă un risc de mortalitate mai important şi mai precoce. Astfel, 27,8% dintre pacienţii testaţi pozitiv au murit în următoarele 28 de zile de la diagnosticarea cu covid-19, în timp ce 16,3% dintre pacienţii testaţi negativ” au murit, anunţă într-un comunicat Centrul Léon-Bérard.

”De asemenea, aproape 97% dintre pacienţii cu covid+ au fost spitalizaţi din cauza acestei boli”, precizează centrul.

Studiul ONCOVID-19 are la bază date culese în 18 centre de luptă împotriva cancerului şi cinci centre spitaliceşti franceze.

În total, 1.662 de pacienţi care aveau cancer şi prezentau simptome covid-19 în perioada 1 martie-21 mai 2020 au fost incluşi în studiu, publicat la 16 iunie în revista British Journal of Cancer.

Dintre aceşti pacienţi, 36,6% erau pozitivi covid-19 (RT-PCR pozitiv şi/sau imagini radiologice caracteristice), iar 63,4% erau negativi.

”Studiul ONCOVID-19 a relevat faptul că pacienţii de cancer cu simprome de covid-19, indiferent că sunt testaţi pozitiv sau nu trebuie să fie supravegheaţi cu atenţie”, avertizează directorul general al Centrului Léon-Bérard, profesorul Jean-Yves Blay, citat într-un comunicat.

Acest studiu a permis de asemenea identificarea unor factori asociaţi unui risc al mortalităţii mai mare în rândul pacienţilor cu cancer şi pozitivi covid-19.

”Sexul masculin, situaţia metastazelor, limfopenia (deficit de limfocite sau deficit imunitar), antecedente ale bolii inflamatorii sau autoimunitare necesită tratamente imunosupresoare”, potrivit acestei instituţii de la Lyon de referinţă în lupta împotriva cancerului.

”În plină perioadă de criză sanitară (covid-19), este urgent să se înţeleagă efectele acestui nou virius asupra pacienţilor cu cancer, pentru a-i proteja şi a putea menţine tratamente împotriva cancerului la pacienţi fragilizaţi”, subliniază coordonatoarea studiului, doctor Souad Assaad.

Sursa: Adevarul Zilei