Alertă! România se confruntă cu o criză de vaccinuri

0
286

România se confruntă în prezent cu o criză de vaccinuri împotriva tuberculozei și a hepatitei B. Aceste două vaccinuri sunt incluse în schema obligatorie pentru copii. Grav este că serurile sunt de negăsit în România.

În prezent criza acestor vaccinuri s-a extins la nivel național. Ministerul Sănătății spune că cele două vaccinuri sunt în curs de achiziționare, dar va mai dura până vor ajunge efectiv la medicii de familie, iar copiii să poată fi astfel imunizați. Urmează să fie cumpărate peste 400.000 doze de vaccin BCG.

Aceste seruri fac parte din schema de vaccinare a copiilor. Cei mici trebuie vaccinați imediat după naștere.

Într-o adresă a DSP Iași către toți medicii de familie se arată că instituția mai are în stoc doar 155 de doze de vaccin contra hepatitei B și că nu are informații privind repartiția altor doze de către MS. În acest context, DSP Iași le transmite medicilor de familie să ia în calcul situația în care acest vaccin nu va mai fi disponibil în maternitate și să practice o schemă de vaccinare temporară.

Totodată, atunci când vaccinurile vor fi achiziționate, ele vor fi făcute chiar dacă e cu întârziere.

Valeria Herdea, medic de familie, a explicat la Digi24 care sunt efectele lipsei acestor vaccinuri. Potrivit medicului, situația este cu atât mai gravă cu cât România face parte dintre țările unde hepatita B și tuberculoza sunt răspândite.

„Ar trebui să renunțăm la această expresie în curs de achiziționare. În România sunt aproximativ 180.000 de nou-născuți anual, trebuie să avem o prognoză”, a spus Herdea.

Medicul a subliniat că lipsa acestor vaccinuri fragilizează și mai mult nou-născuții, atât pe cei cu mame care suferă de hepatita B, dar și pe cei cu mame care nu au această afecțiune.

Sursa: Adevarul Zilei