Canicula începe să facă victime! Unei bătrâne i s-a făcut rău în timp ce aștepta la rând la Casa de Pensii

0
299

Unei bătrâne ce aștepta la rând la Casa de Pensii i s-a făcut rău din cauza faptului că a stat mult în soare. Din păcate, canicula a început să facă victime.

Vârstnica aștepta la rând, la Casa Județeană de Pensii Mehedinti, însă, din cauza expunerii îndelungate la soare, i s-a făcut rău. Un echipaj al ambulanței i-a acordat primul ajutor.

Femeia de 60 de ani este prima persoană din judetul Mehedinți care solicită sprijinul ambulanței, din cauza caniculei.

Până mâine,  județul Mehedinti se află sub incidența avertizării meteorologice cod portocaliu, ce vizează val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat. Sunt prognozate temperaturi ce vor atinge frecvent 35…38 de grade.

În acest context, autoritățile sanitare sfătuiesc oamenii să nu iasă afară la orele de vârf. De asemenea, Medicul Tudor Ciuhodaru a dat câteva sfaturi celor care se luptă cu temperaturile insuportabile.

Aceste măsuri vă vor salva viața pe caniculă!

”4 măsuri ce vă pot salva viața pe caniculă. Atenție! E cod roșu de epuizare termică. Copiii sunt primii afectați.

Atunci când apar simptomele legate de expunerea la căldură (crampele de căldură, insolația, epuizarea termică) trebuie:

  1. Repaus într-un spațiu umbrit şi răcoros.
  2. Consum de lichide: apă, sucuri de fructe, ceaiuri, iaurt.
  3. Scăderea temperaturii corpului (prin udat si ventilat).
  4. Activitatea fizică se reia doar după câteva ore.

Rețineți:

  1. Temperaturile crescute chiar şi pe durata nopții duc la apariția epuizării termice.
  2. Apare prin depășirea posibilităților de adaptare a organismului la temperaturi ce se mențin crescute pe durata a mai multe zile.
  3. Copiii sunt primii afectați (! Nu-i lăsați nesupravegheați la locurile de joacă sau în mașină, chiar pe durate scurte).
  4. Cei mai afectați sunt vârstnicii, pacienții cu patologie cardiovasculară, respiratorie sau neurologică, persoanele obeze, pacienți cu afecțiuni metabolice precum şi cei care stau în apartamentele încinse de la ultimul etaj sau în autoturismele fără aer condiționat.
  5. Cei mai expuși sunt cei ce petrec mult timp în spații deschise: în zone de agrement, pe litoral, la piscină sau la iarbă verde, cei ce muncesc în soare.
  6. Nedecelată şi netratată la timp epuizarea termică evoluează spre forme clinice severe ce pot merge până la șoc termic şi deces.
  7. Se manifestă prin apariția a 3 categorii de semne:  neuro-psihice precum oboseală marcată, astenie, apatie, somnolență, cefalee, amețeli, însoțite de cele tegumentare precum transpirații excesive, horpilaţii (piele de găină) și cardiovasculare uneori severe, hipotensiunea ortostatică (cădere tensională la ridicarea în picioare) şi tahicardie.
  8. Pentru a nu ajunge în astfel de situații nu țineți geamurile deschise când este foarte cald şi nu gătiți la orele amiezii. Aerisiți la primele ore ale dimineții, utilizând curenți de aer, evitați utilizarea electrocasnicelor ce generează căldură şi împiedicați acțiunea razelor solare prin jaluzele, materiale textile ude. Dacă nu aveți aer condiționat petreceți câteva ore zilnic în spațiile publice răcoroase.

9. Tratamentul constă în scăderea temperaturii corpului prin: consumul de lichide reci (!Nu alcool ), dușuri călduțe sau utilizare de prosoape umede şi ventilație (! Nu aplicați alcool pe piele), odihnă într-un mediu răcoros, eventual cu aer condiționat), cu picioarele ridicate peste nivelul inimii.

10. Dacă manifestările nu dispar rapid sau se agravează:

11. Sunați la 112.

12. Îndreptați-vă spre cea mai apropiată Unitate de Primire a Urgențelor”, scrie medicul Tudor Ciuhodaru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.