Jurnalistul belarus Roman Protasevici a fost transferat în arest la domiciliu

0
292

Autoritățile din Belarus au decis să îl transfere pe Roman Protasevici, jurnalistul arestat în luna mai, dintr-un centru de detenție în arest la domiciliu. Reamintim faptul că jurnalistul, un opozant al regimului lui Aleksandr Lukașenko, a fost arestat în luna mai, după ce avionul în care se afla a fost forțat să aterizeze la Minsk.

Protasevici se află în prezent într-un apartament închiriat la Minsk, a spus tatăl lui, Dmitri Protasevici, la BBC, adăugând totodată că autorităţile nu au oferit niciun fel de informaţii în acest sens familiei. La rândul său, iubita acestuia, Sofia Sapega, rusoaică, a fost de asemenea transferată într-un apartament închiriat, unde locuiește singură.

Ambasada Rusiei de la Minsk a confirmat că Sapega a fost mutată din arest, potrivit TASS.

Interceptarea avionului Ryanair care făcea cursa între Atena și Vilnius, pe 23 mai, au adus reacții extrem de critice pentru Belarus din partea tuturor liderilor. În această săptămână, Uniunea Europeană a luat sancțiuni drastice economice împotriva Belarusului, din cauza acestui incident.

Autorităţile belaruse i-au arestat pe Protasevici şi Sapega imediat după ce avionul a aterizat, incident pe care ţări din Occident l-au calificat drept “piraterie de stat”.

“Mi-e greu să comentez acţiunile autorităţilor, scopul lor”, a spus tatăl lui Roman Protasevici la BBC.

 “Ei (Protasevici şi iubita lui) sunt încă sub controlul deplin al autorităţilor, nu s-a renunţat la acuzaţii împotriva niciunuia. Autorităţile nu ne spun nimic despre starea lui Roman, despre statutul lui, este pur şi simplu o bătaie de joc”, a declarat Dmitri Protasevici.

 

Sursa: Adevarul Zilei