Vești proaste pentru copii! Nu mai cresc alocațiile

0
342

Vești extrem de proaste pentru copiii din România! Se amână majorarea alocațiilor.

Comisia de muncă din Camera Deputaților a decis ca alocațiile copiilor să nu se mai majoreze de la 1 iulie.

Majorarea alocațiilor copiilor de la 1 iulie era prevăzută într-o ordonanță a Guvernului. Proiectul de aprobare a OUG123//2020 urmează să intre în plen la Camera Deputaților care este și forul decizional în acest caz.

Proiectul de lege privind alocațiile copiilor a fost adoptat de deputații din Comisia de Muncă cu amendamente care au eliminat majorarea în etape, așa cum prevedea OUG123/2020.

Proiectul urmează să intre marți în plen la Camera Deputaților care este și forul decizional în acest caz.

Alocațiile cresc de la anul

Majorarea alocaților se va face de la 1 ianuarie 2022 doar cu rata inflației.

Vicepremierul USR-PLUS , Dan Barna a anunțat luni, după ședința Coaliției că s-a decis să anuleze creșterea etapizată.

„S-a convenit într-adevăr că avem creşterea de la începutul anului viitor, aşa cum e deja comunicat în spaţiul public, urmând apoi să vedem şi în funcţie de buget cum va fi următorul cadru. A fost şi varianta pe care domnul Hunor a prezentat-o, aceea de a veni cu o variantă îmbunătăţită, prin care să creăm un mecanism în care resursele să fie direcţionate pentru acei copii care au nevoie. Este un subiect care a fost deschis de colegii de la UDMR şi am zis că vom discuta pe o astfel de formulă, nu s-a înaintat mai mult, analizăm şi o astfel de variantă”, a declarat Barna.

Alocațiile copiilor

În prezent alocația este 214 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, 427 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și copii cu handicap.

Reamintim că în septembrie 2020, Guvernul a adoptat OUG 123/2020, ce prevedea o dublare a alocaţiilor de la acea dată, majorare care se face în cinci etape. Primele două, din august 2020 şi ianuarie 2021, au fost deja respectate, celelalte trei fiind prevăzute pentru:

  • iulie 2021, alocaţia urma să crească la 484 lei, pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani şi pentru copiii cu handicap până la 18 ani, şi la 242 lei, pentru copiii cu vârste între 2 şi 18 ani, plus cei care au împlinit 18 ani (dacă merg la liceu sau la profesională, până termină cursurile);
  • ianuarie 2022 la 542 lei, pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani şi pentru copiii cu handicap până la 18 ani, şi la 271 lei, pentru copiii cu vârste între 2 şi 18 ani, plus cei care au împlinit 18 ani (dacă merg la liceu sau la profesională, până termină cursurile);
  • iulie 2022 – 600 lei, pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani şi pentru copiii cu handicap până la 18 ani, şi la 300 lei, pentru copiii cu vârste între 2 şi 18 ani, plus cei care au împlinit 18 ani (dacă merg la liceu sau la profesională, până termină cursurile).

 

Sursa: Adevarul Zilei