Klaus Iohannis, vizită oficială în Republica Estonia

0
247

Se împlinesc 30 de ani de la restabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Estonia. Cu această ocazie, președintele României, Klaus Iohannis, va merge într-o vizită oficială la Tallin, Republica Estonia.

Klaus Iohannis va merge la Tallin în perioada 16-17 iunie 2021.

Vizita are loc și în contextul aniversării centenarului relațiilor diplomatice româno-estone.

Conform Administrației Prezidențiale, Klaus Iohannis va avea consultări politice cu președintele Republicii Estonia, Kersti Kaljulaid.

Klaus Iohannis se va întâlni în cadrul vizitei și prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas, precum și cu președintele Parlamentului eston, Jüri Ratas.

Cu ocazia acestei vizite, Președintele României va depune o coroană de flori la Monumentul Războiului de Independenței.

De asemenea, Klaus Iohannis va vizita Primăria orașului Tallinn, Centrul e-Estonia și start-up-ul Unicorn Squad, școală profesională de robotică.

Despre ce vor vorbi oficialii

Președintele României va discuta cu oficialii estoni pe mai multe teme, cum ar fi:

  • consolidarea relației bilaterale, inclusiv a cooperării economice și sectoriale dintre cele două state, cu accent pe sectorul digital,
  • combaterea pandemiei de COVID-19,
  • teme de pe agenda europeană: viitorul Uniunii Europene, Planul european de redresare, tranziția verde și digitală, procesul de extindere a Uniunii și Parteneriatul Estic al UE, cu accent pe evoluțiile din Republica Moldova, Ucraina și Belarus.

„Totodată, discuțiile vor viza și cooperarea româno-estonă în cadrul NATO, inclusiv în ceea ce privește situația de securitate la Marea Neagră și Marea Baltică, dar și în contextul rezultatelor Summitului NATO din 14 iunie 2021, precum și cooperarea dintre cele două țări în cadrul Formatului București 9 și al Inițiativei celor Trei Mări”, potrivit Administrației Prezidențiale.

 

 

Sursa: Adevarul Zilei