VICEPREȘEDINTELE ANCOM: „FOARTE MULȚI ROMÂNI NU AU ÎNCĂ ACCES LA INTERNET DE MARE VITEZĂ”

0
7

Foarte mulți români încă nu au acces la internet de mare viteză, iar acoperirea „zonelor albe” ar trebui să fie o prioritate pentru piața de telecomunicații din românia, a declarat, luni, vicepreședintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Pavel Popescu.

„Cred că s-au făcut nişte paşi importanţi în ultimii ani. În 2023, mai exact şi astăzi, piaţa nu arată deloc rău în România. Desigur, dacă vă uitaţi la ceea ce înseamnă conectivitatea în România în rankingul european, aş putea spune că suntem într-un punct mult mai bun decât am fost cu 12-13 ani în urmă. Suntem mult mai bine ca multe alte ţări europene.

Dacă vă uitaţi la conexiunile de fibră fixă, astăzi, la peste 93% din adresele poştale din România, comparativ cu ţări Norvegia, România stă foarte, foarte bine. Desigur, putem face mult mai mult pe zona de detaliu, de exemplu de a aduce fibra până în casele oamenilor. Ştiţi cu toţii marile proiecte naţionale de infrastructură care au dus fibra până la o anumită adresă sau până în centrul unui sat, al unei comune şi n-au reuşit să o extindă.

Cred că suntem în punctul în care ar trebui să punem toate aceste piese de puzzle, desigur şi conectivitatea mobilă prin 5G, şi fibra fixă, cât să ne uităm şi la viitor, ceea ce înseamnă alte tipuri de reţele, să putem să acoperim ‘zonele albe’ ale acestei ţări. Cred că ar trebui să fie o prioritate pentru piaţa de telecomunicaţii. Sunt încă foarte, foarte mulţi oameni care nu au acces la internet de mare viteză în România”, a afirmat Popescu.

Potrivit oficialului ANCOM, deşi există această temere a unei evoluţii fulminante cu privire la ceea ce înseamnă tehnologiile noi, „trebuie să realizăm că modul de comunicare clasică îşi va menţine rolul extraordinar de important”.

„Uitându-ne la tehnologiile noi, pot să mă laud cu faptul că ANCOM, astăzi, este una dintre instituţiile care nu doar se uită aşa peste gard la ce se întâmplă, ci suntem ‘hands-on’. Avem chiar parteneriate cu companii de prestigiu internaţional, desigur respectând cu sfinţenie imparţialitatea pe zona de noi tipuri de reţele (…) Este imposibil să faci un salt major de la ceea ce înseamnă comunicaţii clasice spre comunicaţii satelitare. Aş putea spune că niciuna dintre el nu se exclud, ci se completează”, a spus Pavel Popescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.